Vinsmaking 15. mars - Smak herlige franske hetviner

Stadig flere nordmenn har i løpet av de siste 10 årene fått øynene opp for de spennende vinene fra Banyuls. Med en alkoholgrad godt over den normale er disse søte vinene for hetvin å regne, men bruksanvendeligheten er stor, først og fremt til desserter el
Redaksjonen
03 Februar 2004 - 16:32

I de senere år har vinbønder i Collioure og Banyuls fått utmerkelser for sitt arbeid for å forbedre ikke bare vinenes kvalitet, men også for sitt arbeid i vinmarken. Disse vinbøndene bestemte seg derfor i 1997 for å danne La Cave de l'Abbé Rous. Navnet stammer fra en prest som for flere hundre år siden, etter å ha oppdaget Banyuls-vinenes spesielle stil, bestemte seg for å selge vinen til andre prester i regionen - og siden, takket være den nybygde jernbanen, - til prester i hele Frankrike! Grunnet sin salgssuksess kunne han etter hvert bygge en ny og flottere kirke i Banyuls.
 
Banyuls er den sørligeste appellasjonen i Frankrike og vinmarkene ligger bokstavlig talt bare ett steinkast fra grensen til Spania. Druene blir dyrket i bratte skiferskråninger, mekanisering er derfor uaktuell, avlingerne er ekstremt lave og modenheten svært høy. Vinen blir fremstilt av modne druer av typen Grenache Noir og tilsatt ren druesprit etter at gjæringen når fem eller seks prosent alkohol.
 
Hos Castell des Hospices, Mas Cornet og Domaine de Baillaury produseres det med lave avlinger, typisk 20 hl/ha, men ofte enda lavere hvis sommeren er ekstremt varm. Dette er fantastiske flotte Banyuls og Banyuls Grand Cru viner som reflekterer regionens spesielle jordsmonn.

Det er eksportsjef Catherine Lemesle som skal guide deg gjennom smakingen av disse spennende franske hetvinene.

Les mer om produsenten her.

Smakingen er nå avholdt.

Følgende viner skal smakes:
w Banyuls Blanc 2002 - Mas Cornet
    (ikke på polet - pris ca kr 200,00)
    Alkohol: 16,0%
    Druetyper: 100 % Grenache
 
w Banyuls Mise Tardive 2002 - Mas Cornet
    (ikke på polet - pris ca kr 236,00)
 
w Banyuls Grand Cru 96 - Castell des Hospices
    (ikke på polet - pris ca kr 292,00)
    Alkohol: 18,5%
    Druetyper: 100 % Grenache
 
w Banyuls Grand Cru Sec 95 Nadal
    (ikke på polet - pris ca kr 271,00)
 
w Banyuls 5 ans d'Age Domaine de Baillaury
    (ikke på polet - pris ca kr 171,00)
 
w Matifoc, Dry rancio wine (som en sherry fino)
    (ikke på polet - pris ca kr 175,00)
 
w Banyuls Vinegar (vineddik)
    (ikke i salg - pris ca kr 88,00 for 50cl)

Smakingen er nå avholdt.

 Tid: 15. mars 2004 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen,
Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 150304. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 10.03.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her