Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Les Pépinières Anjou 2005 (10495) var nok noe høyt priset tatt i betraktning den svake posisjonen her til lands for Loire-viner basert på chenin blanc.
Tørt hvitt og Loire er for de fleste nordmenn ensbetydende med sauvignon blanc og Sancerre. De mange chenin blanc-appellasjonene i den sammensatte Loire-dalen blir for uoversiktlig for de fleste samtidig som vinstilen trolig trenger noe tilvenning.
For chenin blanc gir ikke bare en vin med høy syre, den absorberer dessuten elementer fra jordbunnen veldig godt. I midt-Loire er den ekstra mineralrik med mye skifer og vulkanske bergarter. Dette jordsmonnet i samspill med de mange elvene i dalen evner dessuten å gi høy modning i druene.
I tillegg plukkes druene ofte sent slik at de har et betydelig innslag av botrytis. Det gjelder spesielt for de søte vinstilene som har gitt chenin blanc dens renommé om å være udødelig.
Og det er disse vinene som har gitt Pithon berømmelse. Spesielt gjennom den kolossale innsatsen for å nå kvalitetstoppen etter at frosten la to tredeler av eiendommen øde i 1991. I de senere år er vinmarkene utvidet til 27 hektar i andre Loire-appellasjoner. Dermed lages det også litt rødt.
Dessuten tar Le Pépinières Anjou 2005 på grunn av sin fine fruktsødme gjerne godt krydrete retter, noe som kan være en stor utfordring for en rødvin.
Sist men ikke minst har den et fint lagringspotensial. 2005 er et veldig rikt år i Loire, med mye sukker i druene men ikke den høyeste syren. Vår vin har imidlertid veldig god friskhet. En annen like godt fantastisk priset anjouvin, Chauvigné Anjou 2005 (10494), er noe fetere og mer sødmefylt, og dermed bedre til ost eller en kraftig hummerrett.
Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP