Drikke
Viner som ikke trenger å lagres

Viner som ikke trenger å lagres

Disse vinene kan du nyte nå, men de holder i mange år for den som likevel vil lagre dem. De har mye karakter til en veldig god pris.
Aase E. Jacobsen
14 August 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Vinene til Mathieu Coste har alså et veldig godt lagringspotensial. Men det er helt unødvendig å vente på at de skal by på enda mer.

Tre ulike uttrykk

De tre vinene fra denne produsenten finnes nemlig i like mange ulike årganger og utviklingsstadier.

Mathieu Coste MC² 2012 (16484)er herlig fersk og ungdommelig med godt bitt. En aldeles strålende vin for så vel sommer, høst som vinter.

Den to år eldre Mathieu Coste Les Têtes de Chats 2010 (16486)er fortsatt ung, men har en åpnere karakter og viser noe mer mineralaktige toner.

Disse røde Loire-vinene har også veldig godt lagringspotensial

Mathieu Coste Biau! 2008 (16485)har fått ytterligere to år på seg og er noe mer sødmefylt og bløt i stilen, men strammer seg fint opp mot slutten.

Samtlige har godt av en runde i karaffelen. Da får du enda mer ut av vinen om du nyter den nå.

Det er imidlertid ikke snakk om samme vin, men tre ulike kombinasjoner av druene gamay og pinot noir som er så typisk for denne delen av Loire. Nærmere bestemt 3-4 mil fra Sancerre og Pouilly-Fumé, i området Coteaux du Giennois. I motsetning til hos de langt mer kjente naboene, er rødvin like viktig som hvitvin i Coteaux du Giennois som ellers er en pygme sammenlignet med de andre.

Alene om å være naturlig

De 190 hektarene gir druer som stort sett kjøpes opp negoçianter eller leveres til kooperativer. Det gjorde også Alain Paulat helt fram til hans gode venn Matheiu Coste i 2008 kjøpte Alains 5,5 hektar store vingård. De to var blitt kjent mens Mathieu jobbet som ønolog på det lokale koop-et og la merke til at kvaliteten på Alains druer var en helt annen enn for de andre medlemmene.

Årsaken var at Alain jobbet uten plantevernmidler i vinmarkene. Bruken av slikt er svært utbredt i denne delen av Loire, spesielt i Sancerre som har en mer kommersiell profil på vinmakingen hvor det legges stor vekt på risikostyring. En holdning som i stor grad også har påvirket filosofien i Coteaux du Giennois. Selv i dag er det bare 8,5 hektar og to vinbønder som er økologisk.

Denne Sancerre-produsenten jobber biodynamisk som en av få

En av dem er Mathieu Coste som følger prinsippene i naturlig vinmaking. Han bruker ingen tilsetningsstoffer etter at druene er høstet, ei eller noen form for temperaturkontroll, verken kjøling av druene eller av vinen som gjæres. Og gjæren er druenes egen. Drueklasene gjæres hele i store åpne sementkar uten tilsetting av svovel.

Veldig godt jordsmonn

Mathieu verken klarer eller filtrerer vinene sine, og han lar vinene ligge i stål eller brukte fat fram til tapping. Det kan dreie seg om alt fra ett til 4-5 år for Biau (som betyr «vakker» på den lokale dialekten). Derfor er det aldersforskjell på de tre vinene.

Lagingspotensialet stammer også fra vokststedet. Jordsmonnet ligner mye på det hos naboene, her er mye kalkstein, silikatholdig jord og leire. Vinmarkene som Alain plantet på 1970- og 80-tallet har en tetthet på 7000 planter per hektar med buskbeskjæring. Det sørger for lave utbytter og god konsentrasjon i den endelige vinen.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her