Mat og vin i kombinasjon

Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til lasagne

Slik velger du vin til lasagne

Lasagne står på mange middagsbord i helgene, men hva slags drikke passer best til?
12 Oktober 2022 - 07:58

Lasagne er en populær rett i Norge, lett å lage til mange og noe de aller, aller fleste liker. Derfor er det mange som vil vite hvilken vin de skal kjøpe inn til storfamilien, når lasagnen står på bordet.

Lasagne er i utgangspunktet navnet på pastatypen vi bruker i retten, altså platene. Derfor kan egentlig en lasagne inneholde akkurat de råvarene du ønsker, så det er hvilke ingredienser du bruker som avgjør hvilke viner som passer til. Den klassiske og mest vanlige jo med kjøttragu og bechamelsaus, så hovedfokuset blir på den.

En helt klassisk lasagne går fint med rødvin, og gjerne italiensk rødvin. Så enkelt kan det altså være, til lasagne så burde du drikke italiensk rødvin, men dessverre ikke hvilken som helst. Selv om kjøtt og pasta passer godt til de fleste typer rødvin vil tomatsausen trenge en god del friskhet fra vinen.

Dette betyr at du trenger en vin med god fruktighet og ikke alt for mye tanniner, de er det mange av i Italia. En valpolicella classico vil egne seg godt, det samme vil en barbera fra Piemonte. Sangiovese uten alt for mye eik vil også være et veldig godt valg.

Foto: Linda Raymond, iStock

En lett aglianico fra Campania passer også, det samme med primitivo fra Puglia og nero d’avola fra Sicilia. Vil du ha en vin som ikke er fra Italia, så gjelder de samme prinsippene, god fruktighet og ikke alt for mye tanniner. Grenache/garnatxa, blaüfrankisch, xinomavro, beaujolais er gode forslag, men det finnes som sagt et hav av muligheter der ute.

Vegetarlasagnen har også gjort sitt inntog de siste årene både som en ren hvit variant med sopp eller med tomatsaus. Her kan du med fordel velge en hvitvin til. Til en med tomatsaus og grønnsaker vill jeg valgt en fruktig variant, som for eksempel riesling, alvarinho/albariño, eller hvorfor ikke en soave fra Veneto?

Til lasagne med sopp, hvit saus og kanskje kylling kan både rødvin og hvitvin fungere. En pinot noir vil være god til og hvis du vil holde deg i Italia, en litt lettere nebbiolo fra Piemonte eller nerello mascalese fra Sicilia. Som sagt kan du uten problemer ha hvitvin til, og du kan tilog med prøve deg på de litt kraftigere variantene med litt eik. En god, eiket Chardonnay kan være godt, da selvfølgelig gjerne fra nord-Italia, en litt eiket hvitvin fra Rioja passer også fint.

Disse vintipsene gjelder også til pastaretter generelt og det er viktig og huske på at tomater trenger friskhet og lite tanniner.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her