Drikke
Vin som hjelper mot høstdepresjoner

Vin som hjelper mot høstdepresjoner

For 266 kroner får du en drøm av en vin som dessuten lagrer veldig godt.
Aase E. Jacobsen
06 November 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sperino Uvaggio 2011 (17381)er en nytelse av de store. En vin med en fortryllende fruktighet samt veldig god friskhet og myke innsmigrende tanniner. En vin som aldri skuffer og som er helt eminent på matbordet. Spesielt til høstlige retter med sopp, gjerne pasta, lam, svin, kalv og lettere vilt.

Prøv denne retten til

Siden den ikke er en ren nebbiolo, men også inneholder de lokale druene vespolina og bonarda, tilhører den det lite kjente Coste della Sesia DOC. Ikke for det, om den hadde vært en ren nebbiolo, ville ikke Lessona DOC gitt særlig mye mer mening for de fleste.

Gulljord for god vin

Men dette er altså et vindistrikt i den nordlige utkanten av regionen som huser de mer kjente nebbioloområdene Barolo og Barbaresco, men som mer kan sammenlignes med Ghemme og Gattinara. Lessona har likevel har sin egen karakter.

Bli kjent med de andre mindre nebbioloområdene

DOC-et kjennetegnes av et gult sandholdig jordsmonn. Derfor kalles området også Ori – gullfarget på italiensk. Sandjord gir generelt en veldig elegant og ved første inntrykk «lett» nebbiolostil, men det som er lett er å la seg lure, for slike viner er veldig holdbare. De er bare ikke så muskuløse som nebbiolo fra kalk- og leirjord.

Dette kjennetegner nebbiolo fra kalkjord

Sandjorden her er svært mineralrik og har et topplag av grus som isbreene etterlot etter forrige istid.

Familiedrevet i generasjoner

Sperino lager også en ren nebbiolo, Sperino Lessona 2009 (17378), som har litt mer tid bak seg, uten at det er merkbart. Den er fortsatt veldig ungdommelig og har mer fylde og dybde, men er ellers i samme gate som sin lillebror. Nebbiolodruene til de to vinene kommer i stor grad fra samme parseller, med stor sannsynlighet for at de beste forbeholdes toppvinen.

Sperino er en for området typisk familiedrevet vingård med bare åtte hektar vinmarker hvorav seks ligger i skråningene opp mot Nord-Piemontes karakteristiske Monte Rosa-fjellmassiv som for øvrig er avbildet på etiketten til produsentens gode rosévin, Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2014 (91926). Den kan kalles en rosa og svært ungdommelig utgave av Uvaggio. Men siden den så å si er utsolgt, må du vente til neste år for å få en smak.

Her har familien dyrket druer i generasjoner, men det var først for 15 år siden at de valgte å satse på viner med eget navn på etiketten. Den første årgangen kom så sent som i 2006.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her