Vin med visjoner

Enten du digger Bob Dylan eller ei, er dette viner du ikke bør la forbli uprøvd.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Fattoria le Terrazze med Antonio Terni i spissen er uløselig knyttet til Bob Dylan. Det er derfor naturlig å trekke frem disse imponerende vinene nå når "den store" har sluppet nok et bidrag til sin bootleg-serie, nemlig Tell Tale Signs: Rare And Unreleased 1989-2006. Et album Terni garantert har sikret seg et eksemplar av som den store fan'en han er (hvis ikke har han en fantastisk opplevelse til gode).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Selv om det er vinen Planet Waves 2004 (49304) som bærer Dylans (og Ternis) signatur på baketiketten, startet samarbeidet egentlig før denne vinen så dagens lys første gang i 2004 (i 2002-versjon). Planet Waves er en miks av montepulciano og merlot, en i følge produsenten "dylansk miks av styrken til den noble montepulciano og bløtheten til merlot". En varm og rik og samtidig usedvanlig lekker vin som har en tanke mer internasjonal touch enn hva Terni til vanlig driver med.

Helstøpt og uforgjengelig
For det er 100 prosent montepulciano fra DOCG'et Rosso Conero som er den opprinnelige Terni-resepten. Og det var disse vinene Dylan smakte første gangen i 2003 under sin Europa-turné. Terni som reiser verden rundtfor å høre sin store helt, blant annet to ganger i Norge, er en god venn av trommisen i bandet til Dylan, George Recile. Derfor tok han med seg noen flasker vin de kunne kose seg med backstage under Milano-konserten. Ikke lenge etter ble Terni kontaktet av Dylans manager, Jeff Rosen, med en invitasjon til å "finne på noe sammen".

Det er ikke umulig at det faktum at en av vinene han hadde med bar navnet Visions of J, var en medvirkende årsak. Uansett er denne sammen med de andre vinene Terni lager, knallbra saker. Og like helstøpte og ikke minst med den samme dybden og uforgjengeligheten som preger Dylans musikk.

Flott conero-valuta
Visions Of J Rosso Conero Riserva 2004 (50273), som er oppkalt etter låta Visions of Johanna fra Dylans mest feirete album, Blonde on Blonde fra 1966, er laget av enda mer nøye utvalgt druematerial enn Ternis andre og like fantastiske Rosso Conero Riserva, nemlig Sassi Neri Rosso Conero 2004/2005 (49941). Som jeg personlig foretrekker siden den ikke er like mektig som Visions of J (som bare lages i de beste årgangene). Til "hverdags" klarer jeg meg med lillebroren til denne, Rosso Conero 2006 (48734), som byr på flott conero-valuta.

Alt druematerialet kommer fra Ternis 20 hektar store vingård som ligger kloss inntil den karakteristiske Monte Conero som spretter opp av Adriaterkysten omtrent som en matblekksopp. Jordsmonnet er svært mineralrik (blant annet jern) kalkjord over mergel, grus og sand og det setter sitt klare preg på vinene. Selv i en så moderne fortolkning som Chaos 2004/2005 (50274) skinner terroiret gjennom. Dette er for øvrig Ternis særeste vin. 2004-versjonen, en miks av montepulciano, syrah og merlot, er kraftig, intens og svært parfymert. Hvordan neste årgang blir, vet bare Terni selv.

Morsommere med druer
- Dette er en vin som ikke følger noen andre regler enn dem jorden setter for produksjonen det året, som ikke har et fast regelverk for vinifikasjon og produksjon, og som kun følger ikke-reglene i kaosteorien - som jeg for øvrig selv er meget glad i. Det er en spesielt fascinerende vin som vi legger masse arbeid i uten å vite resultatet av før vi er ferdige, sier han.

På etiketten finner vi den matematiske formelen for kaos og Dylans utsagn "I accept chaos, I'm not sure whether it accepts me" og "Chaos is a friend of mine", har inspirert Terni som for øvrig ikke er ukjent med kaos, gitt hans bakgrunn som fysiker. Vin har han "bare" holdt på med siden 80-tallet en gang da han fant ut at druer var morsommere enn matematiske formler.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her