Vin i smått og stort

Påskevinen finnes i alle formater, fra enporsjonspakninger via boks til magnumflasker. Du velger etter behov, lyst og bæreevne.
Aase E. Jacobsen
16 Mars 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Kreativiteten til vinprodusentene har visst ingen grenser når det gjelder å foreslå nye emballasjeformer. Mens konservative vindrikkere betrakter utviklingen med ulike grader av avsky, trykkes nyvinningene til brystet av forbrukerne. Sist ut er six-pack-utgaven av Farina Montepulciano d'Abruzzo (48112). Emballasjen er såkalt Tetra Prisma som du sikkert allerede har stiftet bekjentskap med fra melkedisken. Det er imidlertid ingen melkekartong da innsiden er foliert slik at vinen er rimelig godt beskyttet. Uansett er innholdet - som for en boks - ferskvare og bør drikkes i rimelig tid etter innkjøp. Fordelen fremfor boksen er at hver enhet gir to store glass vin (33 cl), den er lett å ta med seg i sekken og tar liten plass i skapet. Og så blir det lite søppel siden den behandles som papiravfall.

Det skal innrømmes at boksen ble åpnet med en viss skepsis, men innholdet holder samme kvalitet som flasken som ble lansert på polet i mars, Farina Montepulciano d'Abruzzo 2013 (40140). Det betyr en bløt og sødmefylt vin med innslag av kirsebær, jordsmonn og lær. En lettdrikkelig og grei vin som definitivt ikke er uten karakter. Servert lett avkjølt er den fin til pasta, pizza, pølser og andre enklere retter. Dessuten er det en fin vin å servere uten mat, for eksempel på verandaen etter skituren. Den er selvsagt utmerket til picnicen, selv om større inntak av vin på påskefjellet ikke er å anbefale, men en boks for to er akkurat passe under slike forhold.

Men påskeferiens meny bør imidlertid by på noe mer enn halvfabrikata. Og mange vil nok holde seg til treliteren uansett hvor hendige de små boksene er. Vi behøver imidlertid ikke skifte tema, for Canaletto Montepulciano d'Abruzzo 2006 (43221) er laget av samme drue og fra samme område samt av en stor aktør som ikke har røtter i regionen, men likevel i en helt annen stil. Tett og mørk farge så vel som duft. Også denne er bløt og rund men med langt større fylde og stofflighet og jordsmonnskarakter enn sixpack'en. En mer moderne og påkostet utgave av montepulciano d'abruzzo med noe fatlagring. En meget god kandidat til påskens biff- eller gryteretter samt krydrete retter.

Den er laget av håndplukkete druer fra utvalgte vinmarker i l'Aquila-området som ligger et stykke fra Adriaterhavs-kysten og ved foten av Appenninene som deler Sentral-Italia på langs. Jordsmonnet er skrint og kalksteindominert. Klimaet er gunstig for rødvin siden det både nyter godt av mye sol om dagen og kjøligere netter som følge av nærheten til fjellet.
 

Abruzzo-regionen har mye god vin å by på - spesielt hvis blikket vendes bort fra de rimeligste. Da får du raffinement på kjøpt. En vin som jeg med glede nyter gang på gang er Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2012 (45130). Som boksvinen er den tett og mørk i fargen men med større glans og dybde. Duften er nydelig og parfymert med meget godt kirsebærpreg og innslag av jordsmonn og stall/lær. Smaken er krydret og saftig med fine syrer og gode tanniner men ikke aggressive sådanne, noe som ofte kan følge med på kjøpet i mer påkostede montepulciano-utgaver. Friskheten holder seg helt ut i slutten som byr på et snev av lær. En utrolig fleksibel matvin som fungerer veldig godt til så vel lam i alle utgaver som til grillmat og smaksrike retter med lyst kjøtt eller torsk.

Gode viner tar ofte altfor fort slutt. Det er nok en av årsakene til at mange foretrekker bokser (selv om også de tar slutt en gang...). Da takker vi oss heller til en magnum, og Zaccagnini finnes også i en prisgunstig magnumutgave, Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2003/2004 (47619). Ofte koster nemlig magnumflaskene godt over det dobbelte av standardstørrelsen. Årsaken til at det ikke gis kvantumsrabatt er at magnumflaskene ofte innebærer mer håndarbeid samtidig som volum er svært begrenset. Magnumflasker er alltid morsomme lagringsobjekter, og med denne fornuftige prisen og en såpass lagringsdyktig vin som denne (rundt fire-fem år), er det bare å sette i gang. Men husk at lagringsplassen må holde jevn temperatur på ca 10-12 grader.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her