Det frykter formann Ivar Amundsen i Vin - og Brennevinsimportørenes Forening (VBF), som spår enda større vekst i grensehandelen med alkohol hvis ikke politikerne nå reduserer de norske avgiftene betydelig.
- Siden Systembolaget innførte lørdagsåpent har den norske grensehandelen med vin og brennevin hver måned ligget 50 prosent over fjorårstallene. Mens dette tidligere var et brennevinsproblem, er det nå sterk vekst i grensehandelen med vin, og med svenskenes nye priskutt vil folk spare nærmere 35 kroner på en flaske. Det innebærer at de vanligste vinene i Sverige vil koste under halvparten av det nordmenn må betale på Vinmonopolet, sier en bekymret Ivar Amundsen, formann i VBF.
- Nå som valgkampen er tilbakelagt forventer vi at løftene holdes. Når svenskene reduserer avgiftene på vin med hele 19 prosent må også den norske vinavgiften ned hvis man virkelig ønsker å gjøre noe med den stadig økende grensehandelen og smuglingen, påpeker Amundsen.
Det er omveltningene i nordisk alkoholpolitikk som får VBF til å frykte flere svenske avgiftsreduksjoner i 2002 og 2003. Allerede fra nyttår kan hver svenske ta med seg hele 2 liter sprit og 32 liter vin ved innreise fra et annet EU land. Om to år trer EUs turistkvoter i kraft, og denne kvoten økes til 10 liter sprit og 110 liter vin.
- Innføringen av EUs tollkvoter blir et veiskille for nordisk alkoholpolitikk. Svenskene vil bli nødt til å redusere avgiftene sine ytterligere. Det haster derfor for Norge å begynne omleggingen av alkoholpolitikken slik at vi kan bringe avgiftene i bedre samsvar med Sverige. Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige må som et minimum halveres i neste årets statsbudsjett, dersom vi i fremtiden ønsker at folk skal handle på Vinmonpolet, mener Amundsen.
Kurs pr. 03.10. 100 SEK = 82,85 NOK