Vil ha røykeløsning i utelivet

President Eric Saudan i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) vil myke opp lovforslaget om totalforbud mot røyking på serveringssteder. Sigarentusiast og bartender i Bar og Sigar i Oslo, Ole Gunnar Hauso, mener at et flertall av de som jobber i utelivs
Redaksjonen
09 Februar 2003 - 01:00

- Vi ønsker å kunne si til våre gjester at:Nei, du kan nok ikke røyke her, men du kan gå bort dit.. Ikke: Kom deg ut, som det nye lovforslaget legger opp til. Vår bransje lever av godt vertskap. Derfor kjemper vi for en smidigere røykelov, sier Saudan.
 
Han er oppgitt over myndighetenes til nå kompromissløse holdning, men håper fremdeles på å få til en konstruktiv dialog. - Lanseringen av disse produktene er et eksempel på at det går an å finne løsninger som ivaretar både ansattes og gjestenes interesser, sier Saudan.
 
Populære fristeder
- Det finnes tekniske løsninger som beskytter mot passiv røyking. Spørsmålet er om det finnes politisk vilje og mot til å vurdere lovforslaget på nytt, sier Saudan. De forskjellige røykerommene og -stasjonene ble populære og hyppig brukte innslag på stormessen 4 Messer i Lillestrøm.
 
- 100 prosent beskyttelse mot skadelig røyk er vanskelig, men det er fullt mulig å lage ventilasjonsanlegg som skaper gode forhold innendørs både for røykere og ikke-røykere, sier teknisk direktør Bjørn Johansen.
 
Han jobber i Gunnar Karlsen AS, som er entreprenør og installatør av en luftgardin som Auranor nylig har utviklet i samarbeid med SINTEF. Gardinen bruker frisk luft til å separere forurenset og ren sone, og sammen med et godt ventilasjonsanlegg hindrer den røyk i å gli langs taket og over i den røykefrie delen av lokalet.
 
Produktsjef Jan Isnes hos Smoke Free Systems, som står bak Røykestasjonen, mener den beste metoden er å fange røyken ved kilden.
 
- Luften blir styrt inn i et svært effektivt filter, som gir et trygt arbeidsmiljø også for allergikere og astmatikere, sier Isnes.
 
Verken for eller imot
Det var helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) som like før jul fremmet forslaget om å innføre totalforbud mot røyking på alle landets utesteder fra og med 1. januar 2004. Sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har regjeringspartiene sikret seg flertall i Stortinget for den nye røykeloven.
 
Informasjonsansvarlig Jens-Petter Hagen i fagforeningen Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet er positiv til det nye lovforslaget.
 
- Som fagforening er det vårt ansvar å jobbe for at våre medlemmer har et forsvarlig arbeidsmiljø. De opplysningene vi har fått fra departement og fagmyndigheter om skadene ved passiv røyking, gjør at vi vil fjerne røyking fra de områdene der våre medlemmer jobber, sier han. Hagen understreker derimot at han verken er for eller imot ubetjente røykerom på serveringssteder
 
Politisk overgrep
Sigarentusiast og bartender i Bar og Sigar i Oslo, Ole Gunnar Hauso, mener at et flertall av de som jobber i utelivsbransjen ikke støtter et totalforbud mot røyking.
 
- Jeg synes det er ille at et fem-prosentsparti som KrF skal få lov til å bestemme hva en stor del av befolkningen skal gjøre og ikke gjøre. Dette er et lite parti som tar seg til rette overfor store grupper av befolkningen, og vil bestemme hvordan vi skal leve våre liv. Totalforbudet er et politisk overgrep, sier Hauso.
 
Newswire

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her