Vil ha norsk øl fra A til Å

Vil ha norsk øl fra A til Å

Matmerk vil stimulere til produksjon av malt og humle i Norge.
01 Desember 2013 - 23:33

– Det har vært en fantastisk utvikling blant norske bryggerier og utvalget av spennende ølsorter. Neste skritt bør være å få norskprodusert humle og malt slik at forbrukeren får et helnorsk øl fra A til Å. Vi vil være med å løfte frem de som vil satse på dette med Spesialitet-merket, sier adm. dir. i Matmerk Nina Sundqvist i en pressemelding.

I dag innehar ca. 200 unike norske smaksopplevelser merket Spesialitet, samtidig som interessen for både lokalmat og lokalt øl er kraftig stigende.

- Fram til nå har øl ikke vært omfattet av våre merkeordninger, men vi mener dette vil tilføre verdi til både produktet selv og merket Spesialitet. Forbrukerne verdsetter i stadig større grad norsk mat og drikke sammen i et helhetlig måltid. Tiden er inne for å komplettere de unike smaksopplevelsene vi allerede har i stallen, med øl som ny kategori, fortsetter Sundqvist.

Hovedkravene for å få tildelt Spesialitet-merket er at et produkt skal ha kvaliteter utover standardprodukter i samme produktkategori, f eks gjennom bruk av en spesiell råvare, oppskrift eller produksjonsprosess. Unødig bruk av tilsetningsstoffer skal unngås og produktet skal gi en unik smaksopplevelse.

– Siden øl i all hovedsak består av norsk vann og importert malt, humle og gjær har vi i kravsettet besluttet at norskprodusert øl som ønsker å bli vurdert for å få Spesialitet-merket, enten må ha norskprodusert malt eller humle. Hensikten med kravet er å stimulere til norsk verdiskaping av humle og malt.

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen sier det allerede er i gang forsøk med norsk humle og malt og et stort antall bryggerier er involvert.

– Det skal enormt mye til å erstatte de mengdene som importeres i dag, men norsk malt og humle vil helt sikkert bli brukt for spesialøl, både fra små og store bryggerier.

Nome tror at en Spesialitet-merking vil stimulere til norsk råvareproduksjon.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her