Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Selv om shiraz er blitt synonymt med australsk rødvin, og mye av den kommer til landet i form av billig sødmefylt og eikechipspreget boksvin, er det bare én side av shirazsaken. For det finnes nemlig mange helt andre, og mer europeiske, tolkninger av druen som er verd å se nærmere på. Viner som dessuten har demonstrert en veldig god lagringsevne.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Mineralrikt
Selv om jordsmonnet begge steder er mineralrikt og rødt, er det for Heathcotes helt unikt. Og strekker seg som to parallelle og smale landstriper på ca 30 km. Jordsmonnet dateres til kambrium-tiden, for rundt 500 millioner siden, og kjennetegnes av svært høyt innhold av mineraler. På 1800-tallet ble det saumfart på grunn av gullforekomstene, men nå er det dets unike evne til å holde på fuktigheten (gull verd i tørkerammete Australia) samtidig som det er veldrenert, som gjør det ettertraktet.
Terroirorientert Og perfekt for shiraz som nyter godt av den forlengete vekstperioden i det relativt kjølige Victoria. Likevel er det blandingsshirazen som er min favoritt. Det skyldes nok at 2002 var et kjølig år som ga vinene ekstra harmoni og eleganse. Men Heathcote-shirazen er absolutt en veldig god vin med mye særpreg.
To andre litt rimeligere shirazer, men som også holder seg til en terroirorientert shirazstil, er verd oppmerksomhet. Tahbilk Shiraz 2004 (57732) er langt mer klassisk tradisjonell i stilen, men med et veldokumentert lagringspotensial. Og gåsehud-vinen The Ripper Shiraz 2005 (48449) som selges til en fantastisk lav pris ut året, er bare veldig god.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste eller
søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså
én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på
godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt
gratis.
Les mer her (klikk) og bli abonnent.