Landsbyen Forst tilhører kremen i Pfalz med sine berømte vinmarker Kirchenstück, Ungeheuer, Jesuitengarten, Pechstein og Musenhang som alle hver på sin måte gir ideelle forhold for rieslingdruen. Gitt det noe varmere klimaet enn eksempelvis i Mosel og i Rheingau får riesling ekstra rikdom, og spesielt når druen får vokse i disse skråningene med forvitret sandstein med høyt innhold av kalk og leire samt vulkansk basalt. Denne siste faktoren er viktig siden basalt magasinerer solvarmen og dermed forlenger den delen av døgnet hvor modningen skjer.
De ulike vinmarkenes eksponering og høyde over havet, bratthet og nærhet til skogen på toppen av åsen, for å nevne noen faktorer, er alle med på å gjøre de endelige vinene forskjellige. I tillegg kommer det tyske systemet med klassifisering etter mostvekt. Som noen produsenter med Bürklin-Wolf i spissen har forlatt (se her), men som de fleste andre fortsatt forholder seg til. Med mer eller mindre grad av suksess.
Weingut Eugen Müller hører definitivt til de første. Derfor lager familiebedriften fortsatt kabinett, spätlese og auslese i tre ulike grader av sødme samt beerenauslese, trockenbeerenauslese og eiswein. Og selv om Eugen Müller er tradisjonsbunden (tilbake til 1767), er målet å gi et så ærlig uttrykk for den karakteristiske Forster-rieslingstilen som mulig.
Det ble særlig aktuelt da siste generasjon, Stephan Müller, som etter ønologistudier og traineeopphold hos Schloss Vollrads, slo seg sammen med faren Kurt i 2000. Sammen skal de gjøre maksimalt ut av arven. Og det er ikke småtteri de har å "leke" seg med.
Foreløpig er ikke vin fra denne vinmarken tilgjengelig i Norge, bortsett fra at den utgjør en liten andel av Riesling Eugen Müller Kabinett trocken 2004 (kroner 99,90), som er en blanding av druer fra Kirchenstück, Ungeheuer, Jesuitengarten og Pechstein.
Og i en super årgang som 2004 er selv standardrieslingen av høy klasse. Ren og fruktig med god rieslingkarakter i retning epler og sitrus og ikke minst fine syrer som gjør den til en allround sjømatvin. Og syrestrukturen er nettopp det som gjør 2004 så velkommen etter den vesentlige tyngre og aromamessig atypiske 2003. Vekstsesongen startet tidlig som følge av en mild vinter. Sommeren forble imidlertid relativt kjølig. Først i september kom varmen og satte fart i modningen. Den fine tørre høsten gjorde at rieslingdruene kunne plukkes helt frem til langt ut i oktober. Bortsett fra de som var reservert for eiswein som ble plukket like før jul.
Pechstein fortsetter lappeteppet mot nord. Denne 17 hektar store vinmarken har fått navn etter jordsmonnet som rett oversatt betyr bekfarget stein. Og det er fordi det er det mest basaltholdige i hele Forst. Som nevnt gir basalt et ekstra puff i druenes modningsprosess siden solvarmen lagres i jordsmonnet et stykke ut i natten. Effekten på den endelige vinen er større kraft enn i de mer sandholdige jordsmonnene.
Selv på enkleste nivå, som i Forster Pechstein Riesling Kabinett trocken 2004 (kroner 109,60), er dette merkbart. Frukten er noe søtere enn i Jesuitengarten, og den tydelige jordsmonnsfedmen gir en stofflig munnfølelse som friskes godt opp av syrene. En utmerket partner til rikere sjømatretter.
Kabinett-utavene til Eugen Müller representerer meget god vinvaluta, men de gir definitivt lyst på å smake deres spätleser som i trocken-versjon er det optimale for Pfalz. Eksempelvis vil Kirchenstück spätlese trocken koste knappe 150 kroner, og for en vin i verdenstoppen må det kunne betegnes som svært gunstig.