Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Den franske rødvinen i den i den tykkmagete flasken er lett gjenkjennelig. Cellier des Dauphins 2010 (651) har vært en storselger i Norge i en mannsalder og finnes i samtlige polbutikker. De aller fleste har nok på et eller annet tidspunkt i sin leting etter gode viner vært innom Cellier des Dauphins. Men ikke alle har forblitt tro mot den. Cellier des Dauphins gir kanskje vibrasjoner hos foreldregenerasjonen men regnes ikke som spesielt sexy av de under 50. Helt grei men en tanke kjedelig har vært en dekkende beskrivelse. Men med den nye årgangen på plass i hyllene må langt mer positive vendinger hentes frem.
Den er ren og tiltalende med tydelig Côtes-du-Rhône-karakter hvilket betyr skogsbær, røde bær, jordsmonnspreg og snev av krydder samt mokka. I munnen er den sødmefylt med fin syre og god bitterhet. Sødmen balanseres godt av fine tanniner. Lett mokkapreg i finishen. En god drikkevin som dessuten er fin til litt krydrete retter med lyst kjøtt eller pasta. Selv om dette ikke er noen vin for kjelleren, tåler den fint et par års lagring.
2004 er nemlig en svært god årgang i Rhône. Og bedre enn det rekordvarme og -tørre 2003 siden klimaet var noe snillere med vinstokkene i fjor. Et godt år som 2004 hjelper for en vin som produseres i det svimlende antall av 60 millioner flasker og dermed står for en sjettedel av den totale produksjon av Côtes-du-Rhône. I tillegg er den Frankrikes mest solgte rødvin som er å finne absolutt overalt.
Det er imidlertid ikke alene den gode årgangen som forklarer kvalitetsløftet. For produsenten L'Union des Vignerons des Côtes-du-Rhône (for øvrig en gruppering av 11 kooperativer) valgte fra og med 2004-årgangen å tilgodese eksport-utgaven av Cellier des Dauphins med ekstra gode druer. Sjefsønolog Alain Bayonne valgte ut noen vinmarker som fikk ekstra tett oppfølgning gjennom hele vekstfasen. Under innhøstningen ble det gjennomført ytterligere kvalitetskontroll. I vinkjelleren ble ekstraksjonstiden forlenget. Målet er en mer konsentrert vin med god frukt, og så langt har produsenten lykkes.
Unionens dominerende posisjon skyldes François Boschi som har ledet bedriften de siste 40 år. Han er nå klar for pensjonstilværelsen og etterfølgerne får litt av jobb med å følge opp Boschis innsats. Vinen basert på Côtes-du-Rhône-resepten grenache, syrah, carignan, cinsault og mourvedre lages lokalt hos de 11 kooperativene som til sammen har 3158 vinbønder som medlemmer. De ligger i området mellom Rhône-elven og Nyons. Med Cellier des Dauphins får du bokstavelig talt hele Sør-Rhône i en flaske. Selve fatlagringen skjer fordelt på tre steder hvorav den mest kjente er 1100-talls klosteret Bouchet som ble anskaffet da Boschi dro i gang det som skulle bli tidenes vinsuksess.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.