Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Bulkvin får en ganske tøff behandling gjennom ytterligere pumping og filtrering, utover det som er nødvendig for enhver vin. Identiteten til en vin skjules også ved at store kvanta utsettes for den samme "renselsesprosessen". Når velrenommerte Laroche som har laget chablis gjennom fem generasjoner, selv tar ansvaret for flasketappingen, er det en helt annen kvalitet som stiger opp fra glasset. En sammensatt duft av mineraler og gule frukter etterfulgt av en relativt rik munnfølelse samt en kalkpreget fedme i finishen. Laroche Chablis 2012 (6680). I følge firmaets adm. direktør, David J. K. Prentice, er forklaringen å finne i et minimum av pumping samt en meget forsiktig filtrering. - Slik kommer Laroche-stilen til uttrykk, sier han og fortsetter: Dessuten er 1997 en bra årgang. Selvsagt når den ikke opp til samme høyder som 1996 som jo er århundrets beste i Chablis.
Vellykket fra Laroche
Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Nå tar produsenten selv hånd om flaskene, og resultatet er en helt annen kvalitet.
Redaksjonen
25 September 1998 - 01:48
I toppsjiktet
Druene til standardcuvéen kommer dels fra druemost kjøpt av vinbønder (druer er umulig å kjøpe i Chablis) og dels fra Laroches eget domaine St. Martin, Laroche St. Martin Chablis 2013 (30414). Laroche lager også en cuvée med dette navnet som kommer 100 prosent fra St. Martin. I 96-versjonen er den en del rikere med et mer uttalt mineralpreg enn den vanlige cuvéen. Her får du mye chablis for pengene, og det er viktig når prisene øker så vidt kraftig og amerikanerne for alvor har fått øynene opp for chablis. Selvsagt mye forårsaket av flotte årganger på rekke og rad, men også fordi Wine Spectator plasserte Laroche sin Grand Cru Les Blanchots Vieilles Vignes 1996 i toppen av hvite burgundere tildigere i år. Denne vinen er dessverre ikke tilgjengelig i Norge. Den er heller ikke særlig åpen i smaksøyeblikket, pur ung som den er, men uten tvil en stor vin. De fleste store chabliser serveres imidlertid som dette, svært unge. Eneklte produsenter kjører dessuten på med for mye eik, slik at chabliskarakteren fullstendig kamufleres. Nå bruker ikke Laroche mye fat, så det er ikke eiken som gjør vinen vanskelig å få tak i, i denne fasen av livssyklusen. Til hjelp for den som er tvungen til å servere unge grand cru'er, har Laroche spesialdesignet en karaffel for chablis. Den er så slank at du får den ned i en kjøler, og vid nok til å gi vinen nødvendig mengde luft.
Aperitiff
Et annen idé Prentice ivrer for er å selge chablis som aperitiff eller alternativ til en drink eller øl. Den vanlige cuvéen selges i kvartflasker og er derfor velegnet til barer hvor etterspørselen etter hvitvin er såpass liten at det å selge vin i glass er utelukket. Laroche Petit Chablis 2012 (30413) finnes ikke i kvartflasker, men er så nær den perfekte aperitiff du kan komme: Frisk fin duft av sitrus og kalk, tilsvarende i smaken med en behagelig apetittvekkende prikking i finishen.
Forsiden akkurat nå