Vellykket fra Laroche

Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Nå tar produsenten selv hånd om flaskene, og resultatet er en helt annen kvalitet.
Redaksjonen
25 September 1998 - 01:48

Laroches Chablis, velkjent i mange vinkart, har i flere år lidt av å være bulkimportert. Bulkvin får en ganske tøff behandling gjennom ytterligere pumping og filtrering, utover det som er nødvendig for enhver vin. Identiteten til en vin skjules også ved at store kvanta utsettes for den samme "renselsesprosessen". Når velrenommerte Laroche som har laget chablis gjennom fem generasjoner, selv tar ansvaret for flasketappingen, er det en helt annen kvalitet som stiger opp fra glasset. En sammensatt duft av mineraler og gule frukter etterfulgt av en relativt rik munnfølelse samt en kalkpreget fedme i finishen. Laroche Chablis 2012 (6680). I følge firmaets adm. direktør, David J. K. Prentice, er forklaringen å finne i et minimum av pumping samt en meget forsiktig filtrering. - Slik kommer Laroche-stilen til uttrykk, sier han og fortsetter: Dessuten er 1997 en bra årgang. Selvsagt når den ikke opp til samme høyder som 1996 som jo er århundrets beste i Chablis.

I toppsjiktet
Druene til standardcuvéen kommer dels fra druemost kjøpt av vinbønder (druer er umulig å kjøpe i Chablis) og dels fra Laroches eget domaine St. Martin, Laroche St. Martin Chablis 2013 (30414). Laroche lager også en cuvée med dette navnet som kommer 100 prosent fra St. Martin. I 96-versjonen er den en del rikere med et mer uttalt mineralpreg enn den vanlige cuvéen. Her får du mye chablis for pengene, og det er viktig når prisene øker så vidt kraftig og amerikanerne for alvor har fått øynene opp for chablis. Selvsagt mye forårsaket av flotte årganger på rekke og rad, men også fordi Wine Spectator plasserte Laroche sin Grand Cru Les Blanchots Vieilles Vignes 1996 i toppen av hvite burgundere tildigere i år. Denne vinen er dessverre ikke tilgjengelig i Norge. Den er heller ikke særlig åpen i smaksøyeblikket, pur ung som den er, men uten tvil en stor vin. De fleste store chabliser serveres imidlertid som dette, svært unge. Eneklte produsenter kjører dessuten på med for mye eik, slik at chabliskarakteren fullstendig kamufleres. Nå bruker ikke Laroche mye fat, så det er ikke eiken som gjør vinen vanskelig å få tak i, i denne fasen av livssyklusen. Til hjelp for den som er tvungen til å servere unge grand cru'er, har Laroche spesialdesignet en karaffel for chablis. Den er så slank at du får den ned i en kjøler, og vid nok til å gi vinen nødvendig mengde luft.

Aperitiff
Et annen idé Prentice ivrer for er å selge chablis som aperitiff eller alternativ til en drink eller øl. Den vanlige cuvéen selges i kvartflasker og er derfor velegnet til barer hvor etterspørselen etter hvitvin er såpass liten at det å selge vin i glass er utelukket. Laroche Petit Chablis 2012 (30413) finnes ikke i kvartflasker, men er så nær den perfekte aperitiff du kan komme: Frisk fin duft av sitrus og kalk, tilsvarende i smaken med en behagelig apetittvekkende prikking i finishen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her