Velger offshore

Dobbel lønn og mye fri frister stadig flere kokker på Sunnmøre til å dra til sjøs. De velger offshore fremfor å være landkrabber.
Redaksjonen
28 Mars 2008 - 13:00

I oktober skrev vi om et allerede begynnende problem. Nå ser det ut til å toppe seg.
 
Mindor Klauset har de siste årene drevet cateringvirksomhet i Ålesund. I april reiser han ut i Nordsjøen og takker med det farvel til landbasert kokkekunst.
 
- Det var et tilbud det ikke gikk an å si nei til. Lønnen er omtrent det doble sammenlignet med det en kan få på land, sier Klauset til Sunnmørsposten.
 
Han har vært kjøkkensjef både hos SAS-hotellet i Ålesund og på Sjøbua.
 
Arbeidstid
Klauset skal jobbe to uker på sjøen og ha fire uker fri. Slike vilkår er det få som kan konkurrere med.
 
- Det er jo et gullkantet tilbud, men samtidig synes jeg det er litt trist. Jeg kunne gjerne hatt lyst til å fortsette som kokk i Ålesund, sier Klauset.
 
Han får med seg to tidligere kolleger på kjøkkenet i båten der han skal jobbe. Dermed er det tre fra kokkemiljøet som forsvinner til sjøs på samme båt.
 
- Og jeg vet at det er flere kokker i Ålesund og omegn som bare går og venter på å dra ut, sier han.
 
Stengt
Ålesunds mest kjente restaurant, Sjøbua, er en av dem som har fått merke kokkemangelen. Restauranten er nå stengt i helgene. Hovedårsaken er mangel på personell.
 
Leder i Kokkelauget i Møre og Romsdal, Bjørn Darup, er fullt klar over situasjonen.
 
- Vi opplever stadig «nødskrik» fra bedrifter som har stor mangel på kokker. Årsaken er bedre vilkår i offshorebransjen. Det er egentlig lite vi kan gjøre med det, sier Darup.
 
Import
Men han vil oppfordre de som sliter om å se østover.
 
- Før hadde vi mange kokker fra Sverige, Danmark, Tyskland og Østerrike i vårt område, nå blir det stadig flere fra Øst-Europa. Disse har vist seg flinke og stabile, sier Darup.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her