Velger offshore
Dobbel lønn og mye fri frister stadig flere kokker på Sunnmøre til å dra til sjøs. De velger offshore fremfor å være landkrabber.
Redaksjonen
28 Mars 2008 - 13:00
I oktober skrev vi om et allerede begynnende problem. Nå ser det ut til å toppe seg.
Mindor Klauset har de siste årene drevet cateringvirksomhet i Ålesund. I april reiser han ut i Nordsjøen og takker med det farvel til landbasert kokkekunst.
- Det var et tilbud det ikke gikk an å si nei til. Lønnen er omtrent det doble sammenlignet med det en kan få på land, sier Klauset til Sunnmørsposten.
Han har vært kjøkkensjef både hos SAS-hotellet i Ålesund og på Sjøbua.
Arbeidstid
Klauset skal jobbe to uker på sjøen og ha fire uker fri. Slike vilkår er det få som kan konkurrere med.
- Det er jo et gullkantet tilbud, men samtidig synes jeg det er litt trist. Jeg kunne gjerne hatt lyst til å fortsette som kokk i Ålesund, sier Klauset.
Han får med seg to tidligere kolleger på kjøkkenet i båten der han skal jobbe. Dermed er det tre fra kokkemiljøet som forsvinner til sjøs på samme båt.
- Og jeg vet at det er flere kokker i Ålesund og omegn som bare går og venter på å dra ut, sier han.
Stengt
Ålesunds mest kjente restaurant, Sjøbua, er en av dem som har fått merke kokkemangelen. Restauranten er nå stengt i helgene. Hovedårsaken er mangel på personell.
Leder i Kokkelauget i Møre og Romsdal, Bjørn Darup, er fullt klar over situasjonen.
- Vi opplever stadig «nødskrik» fra bedrifter som har stor mangel på kokker. Årsaken er bedre vilkår i offshorebransjen. Det er egentlig lite vi kan gjøre med det, sier Darup.
Import
Men han vil oppfordre de som sliter om å se østover.
- Før hadde vi mange kokker fra Sverige, Danmark, Tyskland og Østerrike i vårt område, nå blir det stadig flere fra Øst-Europa. Disse har vist seg flinke og stabile, sier Darup.
Forsiden akkurat nå