Veldedighet i Asti

Bak det lange navnet, Consorzio Barbera d'Asti e Barbera del Monferrato, skjuler det seg produsenter av vin fra barbera-druen i Asti- og Monferrato-området i Piemonte. Hvert år arrangeres en auksjon som innebærer at de 16 beste fatene blant de "innsendte"
Redaksjonen
28 Januar 1999 - 01:54

Arrangementet markedsføres over hele Italia og vininteresserte fra inn- og utland er med og byr på godbitene. I tillegg til auksjonen hvor de 16 vinene kan avsmakes, arrangeres det middag hvor en lokal kokk- og servitørskole står for både mat og servering med lokalt tilsnitt og vinprodusentene holder åpent hus for besøkende.
 
Barbera d'Asti og del Monferrato er for øvrig lite beskrevne vinblad i Norge. Barbera-druen representerer 50 prosent av vingårdbeplantingene i Piemonte og er den nest hyppigst dyrkede drue i hele Italia etter sangiovese. Det som kjenntegner druen er stor fruktighet og ikke minst syrerikhet. Lagringspotensiale varierer sterkt med hvor druene kommer fra og hvem som har stått for vinifikasjonen. Her som de fleste andre steder er det viktig å merke seg produsentens navn (ikke alle produsenter er medlemmer i konsortiet). For slik italienerne vanligvis vil ha sin barbera d'Asti (lett, frisk og saftig), samsvarer ikke med den norske rødvinsmaken.
 
Det finnes heldigvis alternativer som kan tilfredsstille selv den mest kresne. Og da snakker vi om konsentrerte viner med duft og smak av overmodne kirsebær, bitter undertone og nydelig syre: Alfieri Boffa, Cascina Castlet (Maria Borio), Scarpa, Livio Pavese, Bava, Neirano, La Torre di Castelrocchero lager alle meget gode viner. Nye fat-bølgen har nådd også denne appellasjonen.
 
Den nye barbera kalles denne stilen og det benyttes både nye franske barriques og relativt nye slovenske store fat. Den karakteristiske fruktigheten kan imidlertid lett overdøves av eikepreget, og da er det et spørsmål om like eller ikke like, selv om fatlagring bidrar med tanniner som jo barbera har lite av. Enkelte overeikede utgaver minnet dessverre for mye om lette utgaver av australsk shiraz. Og det lager de bedre og billigere down under.
Tekst Aase E. Jacobsen
27.02.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her