Drikke
Varslerne blir ikke hørt

Varslerne blir ikke hørt

Et anonymt brev fra en ansatt i Vinmonopolet antyder ufine metoder og en misnøye med ledelsens vilje til å ta kritikk.
Aase E. Jacobsen
31 August 2011 - 15:25

Brevet som er sendt til Apéritifs ansvarlige redaktør, Aase E. Jacobsen, er en kommentar til saken om at polet struper valgfriheten. Innsenderen som arbeider i en av Vinmonopolets butikker, velger å være anonym og begrunner valget av anonymitet med "V-ledelsen har dessverre lange tradisjoner med bruk av represalier overfor såkalte "illojale" medarbeidere som setter spørsmålstegn eller kritiserer den mer eller mindre sammenhengende strøm av meningsløse forordninger som vi er tvunget til å forholde oss til."

Les også: Tenker bare lønnsomhet

Begrensninger i datasystemet
I brevet avsløres det hvilke metoder polledelsen benytter for å hindre at butikkene bruker BU-varer i sine lokallister:

"85-100 % av produktene som lanseres i dette (basis) sortimentet går til strykning ved første og beste anledning. Dette er for lengst definert som et stort problem i (markeds- og produkt-) avdelingen. For da å blåse kunstig liv i disse produktene, begrenses så butikkenes mulighet til å supplere sortimentet sitt med, vanligvis, bedre produkter fra andre sortimenter, som f.eks. bestillingsutvalget. Basismerkene - håper man - vil da få et økt salg. Dette har faktisk gått så langt at Vinmonopolets nye butikkdata-anlegg har en innebygd "sperre" som trer i kraft når butikken har sitt tildelte max-antall av varer fra BU. Når man da, f.eks. har 90 merker registrert i sortimentet, er det ikke mulig for butikken å bestille opp flere. Det er da kun åpent for kundeordrer."

Skuffete kunder
Thor M. Aamodt, ekspeditør på Bekkestua-polet som tilhører den mest velassorterte butikkategorien, kan bekrefte at det er en sperre som trer i kraft når antallet BU-varer i det lokale sortimentet passerer en grense. Han har hatt ansvaret for Bekkestuas lokalliste de siste årene, og opplevde de nye restriksjonene for lokallistenes omfang som håpløse. - Det er lite motiverende nå når lokallisten er så lite fleksibel, sier han. Bekkestuas lokalliste har gått ned fra rundt 500 til 280 produkter. - Mange vininteresserte er skuffet over for eksempel utvalget i Bordeaux-hylla, sier Aamodt.

Les også: Polet er i fare

Erlend Leinum, direktør for innkjøp og vareforsyning i Vinmonopolet, avviser imidlertid påstandene:
- Vi vil jo selvfølgelig at butikkene våre skal overholde de retningslinjene vi fastsetter, men jeg kan avkrefte påstanden at det ligger en "sperre" inne i det nye systemet vårt. Han hevder samtidig at strykprosenten ligger på 60-65 prosent etter et år, og ikke nærmere 100 prosent som antydet i brevet fra innsenderen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La torsken trekke i en syrlig marinade som på italiensk
Dagens rett

La torsken trekke i en syrlig marinade som på italiensk

Torsk/skrei kan tilberedes på mange vis, noe dagens middagsforslag viser til fulle. En spennende fiskerett som gir smaken av torsk en ekstra dimensjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her