Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Selv om det ikke føles godt å innrømme det, så består den norske sommeren av flere kjølige kvelder enn tropenetter. Og det aller verste er at kveldene bare blir mørkere og mørkere. Derfor er det ikke alltid at en sommerlig fruktig rødvin er det som er den optimale løsningen.
Sørfranske La Cascatelle Merlot 2005 (43279) (for 3 liter) og La Cascatelle 2003 (43278) (for flaske) har akkurat det som trengs en litt kjølig kveld. Den parfymerte duften med sødmefylte toner av syltetøy og mørke bær, sjokolade, mokka og røyk gir varme til hele kroppen. Smaken følger opp med god krydret saftighet, noe fat i midten, bløte men likevel tydelig tanniner og ikke minst god stofflighet i finishen. De samme aromaene fra duften kommer igjen i ettersmaken. En svært vellykket vin til prisen som er også lett å like. Perfekt til grillet rødt og lyst kjøtt med smaksrikt tilbehør, men også mat tilberedt inne. En vin som altså er like fin å nyte utendørs som innendørs når kveldsmørket faller på.
Fra samme produsent, nemlig Chantal Comte fra Ch. de la Tuilerie i Languedoc, kommer en vin som i enda større grad er beregnet på kjølig og høstlignende vær, nemlig Ch. de la Tuilerie Cuvée Vieilles Vignes 2003 (43280). Så om værgudene skulle være så velvillige og bare gi oss høye temperaturer til langt ut i september, vil denne vinen bare bli bedre og bedre for hver dag, uke, måned og år som går. For den tåler nemlig minst 5-6 års lagring. 2003 var rekordvarmt og -tørt i Sør-Frankrike. Slike klimatiske forhold i kombinasjon med lavtytende gamle vinstokker som denne vinen henter sine druer fra, gir høy konsentrasjon og stor stoffrikdom. Syrenivået blir gjerne lavere men tanninstrukturen veier opp. Ch. de la Tuileries vinmarker er nordvendte. Soleksponeringen blir dermed mer moderat samtidig som påvirkningen fra den viktige Mistral-vinden som blåser fra nord blir større.
Ch. de la Tuilerie Vieilles Vignes 2003 er dermed en flott representant for Costières de Nîmes-appellasjonen. For i motsetning til Cascatelle som er laget av en for området ny drue, er denne mer tradisjonell men ikke helt siden blandingen domineres av syrah og en femdel grenache. Dette flate moreneplatået har et jordsmonn av leirholdig mergel fra tertiærtiden med et tykt lag av rullesteiner på toppen. Disse vekstforholdene sørger for druer med perfekt modning.
Det forklarer også den tette nærmest svarte fargen og den rike duften som er pakket med mørke søte bær, lakris, jordsmonn og stall. Smaken følger duften veldig godt, er fyldig og bløt i starten. Så overtar tanninene som er ganske tydelige men som balanseres godt av bærsødmen. Avslutningen er meget god med de samme tonene som i duften. En usedvanlig god og prisgunstig vin som krever rike retter, definitivt rødt kjøtt, gjerne grillet eller stekt, med en del sødme i tilbehøret. Til høsten kan du nyte den til vilt i kraftig tilberedning.
Til tross for at Cascatelle lages i et antall av 15.000 bokser og Vieilles Vignes i 22.000 eksemplarer, hvilket er ganske lite, er Ch. de la Tuilerie ingen ubetydelig aktør i regionen. 300 hektar med frukt og 68 hektar med vindruer av mange sorter gjør at Comte kan tilby et bredt utvalg viner, også den delikate og fruktige rosévinen Ch. de la Tuilerie Ombre Rosé 2004 (43277). Hun konkurrerer sågar med sønnen sin på det norske markedet. Han har nemlig overtatt de populære boksvinene Cuvée Chantal (45744) og Rosé Chantal (46429).
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.