Vårkupp i polhyllene

En ung fyldig og karakterfull côtes-du-rhône er perfekt for den norske våren. I tillegg er den et skikkelig røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
07 Mai 2008 - 01:02

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Jaboulet Beaumes de Venise Le Paradou 2011 (20357) byr på nydelig skogsbærpreg og god friskhet oppi all konsentrasjonen. En flott vin til nær sagt alle typer retter med rødt kjøtt, bare ikke de letteste. Den trenger nemlig litt å jobbe med.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Denne vinen fra et av de mest tradisjonsrike vinhusene i Rhône, Jaboulet (som nå ikke lenger er familieeid, men overtatt av en sveitsisk finansmann), er ikke bare et fantastisk godt kjøp. Den er også en vin med karakter og god lagringsevne. Det gjør at den hever seg fra de fleste côtes-du-rhône i sitt prisleie. Ikke rart den har vært en av mine favoritter blant basisvarene gjennom mange år.

Høytliggende
Så er den heller ingen vanlig côtes-du-rhône, men en côtes-du-rhône-villages med egen AOC siden 1979, nemlig Beaumes-de-Venise. Denne "landsbyen" er mest kjent for sin søte vin. De samme gunstige klimatiske forholdene som gjør muscatdruene så gode, sørger for ekstra dybde til grenache og syrah.

Vinmarkene i Beaumes-de-Venise ligger nemlig ganske høyt sammenlignet med det store området for vanlig côtes-du-rhône. Opp mot 5-600 m.o.h. og med de karakteristiske Montmirail-fjellene som bakteppe. Disse fjellene beskytter mot den sterke og kalde Mistral-vinden fra nord.

Mellomlang lagring
Forskjellene i temperaturer mellom dag og natt er imidlertid store takket være høyden over havet. Jordsmonnet er sammensatt men hovedsakelig skrint, kalkholdig og steinete med unike komponenter for denne delen av Rhône.

Det forklarer både vår vins gode konsentrasjon og den fine friskheten og det rike preget av mørke bær. Men vi må også ta i betraktning at 2006-årgangen er vellykket. Ikke ekstremt varm som den kan være her i sør, og dermed ikke like massiv og konsentrert som 2005. Heller ikke like saftig, frisk og elegant som 2004, men et sted midt mellom hvilket gjør 2006'ene til gode viner å nytes nå, eller som i tilfellet med vår vin, for mellomlang lagring.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her