Utfordrer i sør

New Zealand kan mer enn urtepreget sauvignon blanc. Det er ukens godbiter smaksfaste bevis på.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pegasus Bay Riesling 2006 (49193) konkurrerer med europeisk riesling i toppklassen. Men har likevel sin egen stil.

Veldig god og fyldig frukt med deilige epletoner og balansert sødme i kombinasjon med fine syrer gjør den til en flott partner til retter med sjømat eller lyst kjøtt, og gjerne med en del krydder. En fleksibel matvin med andre ord.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Spesielt mikroklima
Som også vil utvikle seg med lagring. Restsødmen gir den ekstra "fett" å tære på i den forstand at den med tiden vil "spise" av sødmen og oppleves tørrere etter hvert. Akkurat slik som tysk spätlese.

Beliggenheten i Waipara Valley, på sørøya, midt mellom Marlborough og Central Otago, er ideell for den langsomt modnende rieslingdruen. Her er nemlig forskjellen mellom dag- og nattemperatur av perfekt lengde. Dessuten er dalen beskyttet mot kalde vinder fra nordøst og vest av to fjellkjeder.

Sent høstet
Jordsmonnet er svært grusholdig og steinete siden vinmarkene ligger på sedimenter etter istiden. Noe som igjen sørger for at solvarmen magasineres og intensiverer modningen. Samtidig som plantene må sende røttene dypt ned for å finne næring i det skrinne jordsmonnet. Dette er som kjent forhold som riesling trives godt med.

I tillegg var 2006 et gunstig år siden vekstsesongen var ekstra lang. Det skyldes tidlig blomstring og en kjølig sommer som ble avsluttet av en lang og tørr høst. Druene høstes i begynnelsen av mai, altså tilsvarende november på vår halvkule, som forklarer den rike gode frukten.

Pinot noir i støtet
Selve vinfremstillingen er helt uten hokus-pokus. Lav temperatur under gjæringen, rask omstikking men likevel slik at vinen beholdt noe av den naturlige kullsyren fra gjæringen. Hvilket kjennes som en lett prikking i munnen og som er typisk for en ung riesling. 2006-versjonen har etter to år i flaske ikke lenger dette preget, men er nå på vei over i sitt sekundære aromastadium.

New Zealand gir også europeisk pinot noir en utfordring. Om ikke terroirkarakteren er like utviklet som i Burgund, oppnås veldig god druekarakter. Mens Felton Road allerede er blitt legendarisk, og med matchende priser, er utgavene fra Seresin og Donaldson langt mer akseptable rent prismessig, og ikke så langt unna i kvalitet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kylling som bader i rødvin - Coq au vin - er perfekt søndagsmiddag
Dagens rett

Kylling som bader i rødvin - Coq au vin - er perfekt søndagsmiddag

Den franske klassikeren finnes det utallige vrier på. Felles har de at de alltid faller i smak og at det trengs store mengder rødvin, og helst fra Burgund. Først i gryta så i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tango er klassisk drink som danser i munnen
Ukens drink

Tango er klassisk drink som danser i munnen

Det oser av lidenskap i dansen som denne drinken henter sitt navn fra - Tango. Men drinken er altså ikke argentinsk selv om noen hevder det.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kylling som bader i rødvin - Coq au vin - er perfekt søndagsmiddag
Dagens rett

Kylling som bader i rødvin - Coq au vin - er perfekt søndagsmiddag

Den franske klassikeren finnes det utallige vrier på. Felles har de at de alltid faller i smak og at det trengs store mengder rødvin, og helst fra Burgund. Først i gryta så i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatsfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her