På hjørnet av Tyholmens eldste bygg fra 1700-tallet ligger Pollen Bar. Fasaden er bevart i stil med de andre husene i gaten. Innbydende vinduer som kaster forførende lys ut i Arendalskvelden, som er blitt endret radikalt. Sober modernisme for en annen tid, som er blitt en fulltreffer blant byens utelivsgjester. Arendal er ikke det den en gang var.
- Vi hadde ingen bremser på hvordan det skulle bli, sier Knud Nilsen, en av de fem eierne og hovedinvestor. - Bortsett fra at vi tenkte mest på jentene. Kommer de, kommer guttene.
- Vi hadde en minigraver inne her i noen måneder som tok med seg det meste. Jeg mener dette er blitt den mest innovative baren i hele Norge. Alle som kommer inn her har en mening, også om de ikke liker det. Men etterpå har de fleste, så langt, allikevel skiftet mening og synes det er flott, sier Nilsen.
Så arkitekten tok utgangspunkt i en gammel bakerovn, som nå skulle bli peis. Dekonstruerte for å bygge opp igjen og frigjorde den vakre og kontrasterende røde mursteinen som er drømmen for alle urbane unge på jakt etter sjelfulle leiligheter med et røft preg. Murstein varmer, og peisen i Pollen Bar varmer så godt at det nesten alltid er fullt.
Frostet glass skiller peisen fra dansegulvet i hjørnet og flere sittegrupper. Tanken var å lage et sted som lever med årstidene, fra midten av lokalet når den sure vinden skaper inneliv i sommerbyen, til gaten, sol og bysentrum om sommeren. Derfor kan alle vinduene åpnes og gjennom dem forlenges bordet ut på fortauet og med får man en utebar. Vinduene mot gaten er motoriserte og kan åpne seg 90 grader slik at de danner et tak over hver åpning.
- Vi ønsket oss innovative løsninger på alt. Det var Profilteam her i byen som kom opp med denne ideen. Og det pussige er at folk føler seg oppgradert når de kommer inn her. Jeg tror ikke vi kommer til å oppleve så mye flatfyll akkurat, sier Nilsen.
Sammen med sin kompanjong John Simonsen, som også eier 30 prosent, hadde de bakgrunn fra Phileas Fogg, Paparazzi diskotek og Big Horn Steakhouse.
De kjente utelivet i byen, og byen kjente dem. De var overbevist om at byen manglet en skikkelig moderne bar.
Men det feminine i valget av tapet, myke puter og vakre farger er kombinert med harde materialer som slepet betong. Tapetet gir en viss retrofølelse.
- Barkrakkene passer de kvinnelige formene, men de er gode å sitte i for menn også, sier Simonsen.
"Ved å fremmedgjøre menn fremheves kvinnene i det tradisjonelt mannsdominerte barmiljøet", skriver FullTank arkitektur i en artikkel om baren.
- Resultatet er at både kvinner og menn trives veldig godt, sier Knud Nilsen.
Og dessuten; ingenting er så viktig i en bar som utsikten og det at det er enkelt å bevege seg, å sirkulere.
Siden de åpnet 20. desember i fjor har våren vært innkjøringstid før den krevende sommeren. Når du kan gå tørrskodd over Pollen og tro at du er Vår herre.
Totalt har de investert litt over 4 millioner kroner, og arkitekten er med på eiersiden.
I samarbeid med kommunen planlegger de en liten park utenfor. Det tror de vil oppgradere området ytterligere og skape en lun utestemning for baren.
- Det har skjedd en endring i utelivet i Arendal de siste årene. Også her er vi blitt mer urbane. Dessuten finnes det jo noen store internasjonale selskaper lokalisert i byen. Vi har også merket et betydelig oppsving etter at vi kulturhuset. Så ja, jeg tror det er liv laga, sier Knud Nilsen.
Og drinkene? Ved siden av øl og vin et godt utvalg med mange farger og rom/vodka i surt-søtt kombinasjoner. Mannfolka har begynt å like det også.
Foto: Arild de Lange Nilsen