Barbera er altså navnet på en drue og en vintype fra Nord-Italia, nærmere bestemt Piemonte, hvor den har en dominerende posisjon i form av utbredelse. Men ikke alt som lages av denne druen fortjener betegnelsen underbart. Barbera er en svært fruktig og syrerik drue som kan mishandles på det groveste hvis avlingen ikke holdes nede.
Men når alt stemmer, slik det gjør med Ruvei Barbera d'Alba 2012 (40179) fra Marchesi di Barolo, står du foran en vin som er intenst mørk rubinrød i fargen og med minst like intense og innbydende søtlige bæraromaer, særlig kirsebær, samt fat. Smaken på 2000-årgangen er himmelsk saftig og syrefrisk med fyldig og preg av modne søte mørke bær i midten og god fast finish.
Perfekt matvin siden den kan følge alt fra smakskraftige fiskeretter til kalv, svin og lam, gjerne fra grillen. Den fungerer også veldig godt til fyldige pastaretter, eller selvsagt også uten mat, selv om det tilnærmet er syndig på italiensk. God vin må følges av god mat og vice versa.
Selv om barbera på dette kvalitetsnivået og fra en så vellykket årgang tåler lagring, er den absolutt best om den drikkes i løpet av det neste halvannet til to årene. Og kanskje aller best om noen måneder når fatpreget er enda bedre integrert i vinen. Produsenten Marchesi di Barolo er imidlertid mest kjent for sine baroloer som er Piemontes kraftigste viner. I disse dager kommer 1997-versjonen av Barolo Cannubi hvor druene kommer fra vinmarken med samme navn som har den beste beliggenheten av alle vinmarkene som omkranser den sjarmerende byen Barolo.
Og det knyttes store forventinger til den, for 1997 er godt om enn veldig utypisk år på grunn av en usedvanlig varm vekstsesong hvilket resulterer i runde og imøtekommende baroloer for tidlig konsum. Men akk prisen er høy, så hvis du lar deg avskrekke av kroner 472,20, kan du jo holde deg til Barbera d'Alba Ruvei 2000 som er en god trøst. Ruvei finnes også i magnumformat; Marchesi di Barolo Barbera d'Alba Ruvei 2004 (40458).