Under halv pris for whisky

Det er mye å spare på å ta med god whisky fra flyplassen.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2010 - 16:05

Særlig er Laphroaig reale kupp i taxfree-hyllene. Her koster Laphroaig Quarter Cask kroner 395 for 1 liter, mot 590 for 70 cl på polet. Det tilsvarer 53 prosent rabatt.

For Laphroaig 10 years er det like mye å spare. Du må ut med kroner 315 for 1 liter, mot 505 for 70 cl. Det gir en rabatt på 56 prosent.

Sjøsprøyt og naust
Forskjellen på de to er ganske stor. For det første holder Laphroaig Quarter Cask 48 prosent, mot vanlige 40 for den andre. Fylden er også større. Felles har de den svært lange ettersmaken og det usedvanlig godt integrerte torv- og røykpreget og innslaget av sjøsprøyt og naust.

For det andre er konseptet ulikt. Mens den 10 år gamle utgaven er nettopp det, har den andre ingen alderbetegnelse. Det betyr ikke nødvendigvis at den er så veldig mye yngre. Men det er først og fremst den doble fatlagringen som er forskjellen. Først modnes whiskyen på vanlig vis. Deretter overføres den til mindre fat som sørger for raskere modning, og samtidig gir en annen fatkarakter.

Ikke for nybegynnere
Quarter Cask viser til den gamle tradisjonen med å tappe whisky i små fat for å lette transporten som den gang foregikk på hest- eller eselrygg. Praksisen opphørte da jernbanen gjorde sitt inntog.

Quarter Cask er heller ikke kuldestabilisert, hvilket gjøres for å bevare mest av den opprinnelige karakteren.

Laphroaig er imidlertid ikke noe for nybegynnere. Derfor har denne singlemaltwhiskyen "no half measures" og "the world's most richly flavoured scotch whisky" som slogan. Whiskyprodusentens payoff er dessuten "we don't make friends easily, but the ones we do are for life". Hvis du er ukjent med skotsk humor, kan det virke som en noe useriøs måte å profilere seg på. Men egentlig er det vel en ærlig måte å fortelle forbrukeren at du ikke er helt A4?

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 07. mars

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter

Smak mat og vin i kombinasjon med sommelier og tidligere kokk på Noma, Thea Engvik, som guider deg gjennom kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her