Drikke
Ultraklassiske bordeauxviner

Ultraklassiske bordeauxviner

Utvalget av viner fra Bordeaux-appellasjonen St. Julien er akkurat nå veldig godt.
Aase E. Jacobsen
19 September 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Saint Julien er en av favorittkildene for cabernetdominerte viner. I ultraklassiske åganger som 2008 og 2010 stråler vinene ekstra godt. Relativt kjølige forhold gir en uttalt renhet i solbær- og mineralkarakteren samtidig som syren er frisk og tanninene faste.

Halv pris

Aller beste kjøpet er Croix de Beaucaillou 2008 (3197), en klassisk elegant og småkompleks vin med årgangens kjølige karakter inntakt. En vin som tåler fint 10 års lagring. Dette slottet har samme eier som Ducru-Beaucaillou og er nabo til Léoville-Barton.

Les mer om Ducru-Beaucaillou

Med andre ord, et veldig godt utgangspunkt, men til under halve prisen av «storebror» som ikke har vært på det norske markedet siden 2004-årgangen, da lå den for øvrig på drøyt 700 kroner.

For kjelleren

En annen 2008-er som byr på mye for pengene er Ch. Saint-Pierre 2008 (90634). Selv om det er to år siden jeg smakte den sist, er den garantert fortsatt ung og med slottets karakteristiske robuste stil. 

Den finnes for øvrig også i en enda mer tilgjengelig årgang, Ch. Saint-Pierre 2004 (53270).

2010 har mye til felles med 2008 på grunn av den kjølige karakteren takket være store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer. Mens vekstsesongen var ekstra lang i 2008, var den mye tørrere og varmere i 2010 hvilket ga høyere potensiell alkohol og tannininnhold i druene. 

Generelt antas 2010 å ha mer å gå på, men begge årganger vil ha stor glede av å puttes i kjelleren.

Prisøkning

Ch. Langoa Barton 2010 (6970)er en strålende utgave, robust og konsentrert god konsentrasjon, flott syre, veldig god frukt, fast og god utover, frisk og lang, god fedme i finishen.
Ch. Branaire Ducru 2010 (4240)som har opplevd en ganske kraftig prisøkning (47 prosent) siden Ch. Branaire Ducru 2008 (1559) kom på markedet i fjor høst.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her