Drikke
Ultraklassiske bordeauxviner

Ultraklassiske bordeauxviner

Utvalget av viner fra Bordeaux-appellasjonen St. Julien er akkurat nå veldig godt.
Aase E. Jacobsen
19 September 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Saint Julien er en av favorittkildene for cabernetdominerte viner. I ultraklassiske åganger som 2008 og 2010 stråler vinene ekstra godt. Relativt kjølige forhold gir en uttalt renhet i solbær- og mineralkarakteren samtidig som syren er frisk og tanninene faste.

Halv pris

Aller beste kjøpet er Croix de Beaucaillou 2008 (3197), en klassisk elegant og småkompleks vin med årgangens kjølige karakter inntakt. En vin som tåler fint 10 års lagring. Dette slottet har samme eier som Ducru-Beaucaillou og er nabo til Léoville-Barton.

Les mer om Ducru-Beaucaillou

Med andre ord, et veldig godt utgangspunkt, men til under halve prisen av «storebror» som ikke har vært på det norske markedet siden 2004-årgangen, da lå den for øvrig på drøyt 700 kroner.

For kjelleren

En annen 2008-er som byr på mye for pengene er Ch. Saint-Pierre 2008 (90634). Selv om det er to år siden jeg smakte den sist, er den garantert fortsatt ung og med slottets karakteristiske robuste stil. 

Den finnes for øvrig også i en enda mer tilgjengelig årgang, Ch. Saint-Pierre 2004 (53270).

2010 har mye til felles med 2008 på grunn av den kjølige karakteren takket være store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer. Mens vekstsesongen var ekstra lang i 2008, var den mye tørrere og varmere i 2010 hvilket ga høyere potensiell alkohol og tannininnhold i druene. 

Generelt antas 2010 å ha mer å gå på, men begge årganger vil ha stor glede av å puttes i kjelleren.

Prisøkning

Ch. Langoa Barton 2010 (6970)er en strålende utgave, robust og konsentrert god konsentrasjon, flott syre, veldig god frukt, fast og god utover, frisk og lang, god fedme i finishen.
Ch. Branaire Ducru 2010 (4240)som har opplevd en ganske kraftig prisøkning (47 prosent) siden Ch. Branaire Ducru 2008 (1559) kom på markedet i fjor høst.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her