Ulovlige kameraer

Det er mange ulovlige overvåkingskameraer på Norges utesteder.
Redaksjonen
04 Februar 2008 - 22:32

- Vi ble egentlig overrasket over hvor omfattende dette var. Vi skulle bare ta en titt på utestedene, men fant en mye større overvåkingstetthet enn vi hadde regnet med, sier leder for tilsynsavdelingen i Datatilsynet, Leif T. Aanesen til aftenposten.no.
 
Åtte utesteder i Oslo, Stavanger og Trondheim fikk meldte tilsynsbesøk i 2007. Disse stedene hadde tilsammen over 50 kameraer som fulgte alle bevegelsene til gjester og ansatte.
 
Kameraene var plassert ut både inne i lokalene og utenfor.
 
Kunne styres
Enkelte kameraer kunne styres slik at man kunne følge en gjest på nært hold. Andre var koblet opp mot Internett, slik at alle kunne se hva som foregikk.
 
- Ett sted må grensen gå, sier Aanesen.
 
Hovedregelen for kameraovervåking er at om kameraene ikke er nødvendige, er de heller ikke lovlige. Dermed må det brukes skjønn når det skal vurderes om bruken er lovlig eller ikke.
 
- Noen av utestedenes eiere hadde tenkt relativt godt gjennom motivene for å overvåke. Andre satt på bakrommet med spaker og styrte kameraet etter utvalgte gjester. Noen hadde plassert kameraene inne i en rund glasskuppel slik at det var umulig å se dekningsvinkelen for kameraet, sier Aanesen.
 
Kan hindre bråk
Flere mener at kameraer kan være nyttige for å hindre bråk og vold.
 
- Der publikum går inn og ut av lokalet og ved sentrale passeringssoner kan det muligens forsvares å ha et kamera. Men at man begynner å overvåke publikum der de sitter inne i lokalene, er etter vårt syn å gå for langt. Det er dessuten et hensyn til de ansatte i dette bildet. Også her bør det være en rimelig balanse mellom sjefens trang til å være filmskaper og nødvendig overvåking, sier Aanesen.
 
En annen begrunnelse for overvåkingen var mistillit til de ansatte.
 
- Det var åpenbart en holdning hos flere innehavere at de var svært utsatt for svinn.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her