Ukens vin
Har du ikke falt for hvitvin fra Gascogne ennå, kommer du garantert til å gjøre det nå

Har du ikke falt for hvitvin fra Gascogne ennå, kommer du garantert til å gjøre det nå

Denne nye vinen fra en av nordmenns favorittkilder til lettdrikkelig hvitvin, setter Gascogne på kartet for mer karaktersterke dråper en gang for alle.
Aase E. Jacobsen
27 August 2019 - 14:45
 

Dom. Tariquet Amplitude 2018 skiller seg betydelig fra sin berømte slektning ved å ha mer karakter på alle måter, større fylde, godt skallpreg, fine salttoner og en annen fruktprofil. Dette er i tillegg en hvitvin med godt potensial på matbordet, fra klassiske retter som fisk med smørsaus, røykelaks eller salater med kremet dressing, via grillet skalldyr til vegetar. Syrefriskheten og den moderate alkoholen som er signaturen til Tariquet, har den i behold. Og så er den et supert kjøp.

Men druemiksen er en annen. Amplitude er i motsetning til Tariquet Classic, en endruevin, og av druesorten gros manseng.

Om vi i Norge mest forbinder Tariquet med en lett og frisk hvitvin basert på primært ugni blanc, er det søtlig hvitvin som er viktigste produkt. Bestselgeren heter Premières Grives og har med sine 59 gram restsukker et stort marked i Frankrike som aperitiff. Den er grunnen til at Tariquets viktigste drue er gros manseng og som i de senere år har fått innpass også i Tariquet Classic i form av 10 prosent.

- Vi har stor tro på denne druen både alene og i blandinger på grunn av syrefriskhet, fylde og ganske diskret, forklarer Remy Grassa som driver Tariquet i dag sammen med broren Armin.

Men denne druen har aldri fått lov å prøve seg i en tørr utgave i Norge som er hovedmarked for Tariquet Classic, før nå.  

Les mer om Tariquet her

Gros manseng er en drue som har et stort potensial med tykt skall som trenger høy modning for å unngå bittertoner dermed øker sukkernivået og potensiell alkohol. - Vi ønsket å unngå dette, men fortsatt ha glede av druens evne til å og modne gule frukttoner i retning mango, forklarer Remy og peker dermed på bakgrunnen for Amplitudes atypiske Gascogne-karakter.  

Tariquet er en betydelig aktør i Gascogne med sine 1125 hektar med vinmarker hvor gros manseng er viktigste drue.

Måten de løste det på var ved å kun bruke parseller med dyp sandjord samt med planter eldre enn 15 år for å sikre en helt tørr vin med god syre, men som altså likevel hadde god fruktrikdom, derav navnet amplitude som betyr nettopp det.

De første testene gjorde de med eikemodning, men de valgte til slutt å droppe eiken helt. Gros manseng regnes tradisjonelt som noe mindre «edel» enn petit manseng som er den foretrukne druen for viner med edelråte, rett og slett fordi den egner seg enda bedre for dette formålet. Dernières Grives er Tariquets edelråte-vin av 100 prosent petit manseng.

Tariquet har aner tilbake til 1683.

Gros manseng brukes derfor mer for tørre hvitviner og såkalt late harvest som Premières Grives er et eksempel på. Begge modner sent og kjennetegnes av små druer med tykt skall og løse klaser hvilket gjør dem motstandsdyktig overfor gråråte. Mens petit manseng har de minste druene, er gros manseng noe mer produktiv.

Derfor er druen mer utbredt i Gascogne. Gros manseng er en naturlig krysning av petit manseng og ukjent far. Og petit manseng er det samme med savagnin som mor. Derav den aromatiske profilen og gode syrefriskheten i den endelige vinen.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her