Ukens vin
Når du har lyst på champagne, men må snu på kronene, dukker denne opp som en fantastisk trøst

Når du har lyst på champagne, men må snu på kronene, dukker denne opp som en fantastisk trøst

Denne cremant-en er dessuten å finne i 62 polutsalg og byr på mye godt skum for pengene.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2020 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

J. Laurens Les Graimenous Crémant de Limoux 2017 er et fullgodt alternativ med sin gode avrundete eplefruktighet samt innslag av så vel mineraler og ristet brød. Den er ikke knusktørr, men sødmen er godt integrert og ettersmaken er både frisk og fast. Super alene, til fingermat eller også vegetar, skalldyr- og fiskeretter. Siden den har godt fruktighet og lett sødme, tåler den også litt utfordringer i form av krydder.

 

Den har da også mye til felles med champagne – all den tid halve druemiksen er chardonnay og pinot noir. Men også det at den har vært gjennom tradisjonell metode som betyr modning i 24 måneder på bunnfallet etter annengangsgjæringen i flasken – altså prosessen som skaper boblene og bidrar til kompleksiteten. To år er da også lengre enn minstekravet for så vel champagne som crémant, på henholdsvis 15 og 12 måneder.

Dette sammen med de to andre druene, mauzac og chenin blanc som begge er knyttet opp mot appellasjonen Crémant de Limoux, gir vinen særpreg og en annen type stofflighet.

Mens chenin blanc nå bør være kjent for de fleste, fra både Loire og Sør-Afrika, er mauzac en lokal luring. Og en veldig gammel sort, som har mange hundre års tradisjon i det sørvestre Frankrike hvor denne vinen kommer fra. Det lette skallpreget i ettersmaken stammer fra denne druen, som i dag spiller en mindre rolle i Limoux all den tid crémant er viktigere hva volum angår enn vinstilene Limoux Methode Ancestrale og Blanquette de Limoux som må ha 100 eller 90 prosent mauzac.

Denne vinen er laget i sin helhet med mauzac

Mens den første vinstilen er laget som en petnat, altså at den tappes med restsukker og at gjennom den videre gjæringen av boblene produseres, er den siste laget etter tradisjonell (og mer moderne) metode. Det betyr at vinene gjæres helt ut, blandes og tappes med tilsetting av søt most for at boblene skal skapes i flaskene. Vinen omkorkes så etter ni måneder. Den første har dermed lavere alkohol, ofte restsødme alltid, lavere trykk i flasken og med bunnfall slik at den får et grumsete utseende.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her