Ukens vin
Mer smak av sjø får du ikke i et vinglass til denne prisen

Mer smak av sjø får du ikke i et vinglass til denne prisen

Txakoli er den perfekte sommervinen – saltpreget, moderat alkohol og frisk som en norsk sommerdag ved sjøen. Du finner den i 110 polutsalg.
31 Juli 2018 - 13:45

Hiruzta Txakolina 2017 er syrlig og svært forfriskende med lett saltpreg, middels til lett fylde og lette bittertoner som føles som en prikking på tunga. En vinstil som er som skapt til enklere sjømat, akkurat slik vi vil ha den når vi ikke orker å brase og steke - slik det har vært noen steder i Norge i sommer: Reker eller krabbe rett fra skallet med majones eller aioli, frityrstekt sjømat som fritto misto, selvsagt fish’n chips, blåskjell og carpaccio av fisk (men ikke badende i soya eller chili). Altså rene lette og friske smaker med et innslag av fett fra enten olje eller melk.

Denne vinstilen er høyt elsket i nordvestre Spania hvor denne vinen kommer fra. Der serveres noe av den beste sjømaten i verden – ja da, det er ikke bare Norge som kan skryte av det, og til slik sjømat trengs en lett og forfriskende vin, i hvert fall når slike måltider (også til lunsj) lett kan vare tre-fire timer.

Se utvalget av txakoli på polet

Den eneste utfordringen med denne vinen er navnet som føles fremmed for de fleste og er til dels vanskelig å uttale og memorere. Det er fordi det er baskisk. Hirutza er navnet på produsenten og txakoli er navnet på vinstilen. Fram til 1980-tallet var dette en vin som alle laget av egne druer i denne delen av Spania. Siden den gang er det etablert tre ulike begrensete områder; Biskaia, Alava/Arabako, og Getaria Txakoli.

Tja hvilken av de tre sortene er dette egentlig? Crouchen på grunn av størrelsen på drueklasen eller courbu på grunn av bladformen.

Ukens vin kommer fra det siste som ligger i provinsen Gipuzkoa som har mer kjente San Sebastian som hovedstad. Getaria er det østligste og nest minste av de tre med sine 200 hektar. De to andre ligger bare et lite stykke lenger vest langs kysten og dette irrgrønne landskapet preges i liten grad av vinmarker, til det er de drøyt knappe 500 hektarene altfor spredt.

At det i det hele tatt er mulig å dyrke druer her, er ikke lett å forstå. Den årlige nedbøren er 1600 mm og det er rekord i Spania (og Europa). Antall soltimer er på nivå med Loire. Men temperaturen er lavere. Summen av dette kan ikke gi annet enn druer med moderate sukkernivåer og dermed en forholdsvis lett vin, men som kjennetegnes av høy syrefriskhet. 

Fra Hondarribia sentrum.

Det lages også rikere viner fra dette området - som denne

Om navnet på vinen er vanskelig å huske uttalen av, er navnet på druen enda verre.

Denne restauranten sliter med det samme, men er det nærmeste du kommer Baskerland i Norge

Hondarrabi zuri er hoveddruen og den viser seg å være inntil tre forskjellige hvitvinsdruer, ifølge Wine Grapes/Jancis Robinson. Nemlig courbu blanc, crouchen og noah (for øvrig en amerikansk hybrid). Dette siste har vært med på å forklare hvorfor hondarribi zuri ikke ligner på noen andre spanske druesorter. Navnet betyr hvit drue fra (byen) Hondarribia hvor også ukens vin kommer fra, men de tre druesortene finnes både nord sør og vest for Pyrenéene, og inkluderer altså Baskerland. I ukens vin er det også noen dråper av gros manseng, en annen drue som er mye brukt i Pyrené-landskapet, men primært i Gascogne.

Vinmarkene er ikke alltid lett å spotte.

Det skal finnes dokumentasjon tilbake til år 1186 på at vindruer er dyrket i Hondarribia. Men opp gjennom tidene har kyststripen vært åsted for mange uvennlige angrep slik at vintradisjonen har hatt mange avbrekk. Det siste alvorlige knekken kom i form av vinluskatastrofen som forklarer det begrensete arealet. At txakoli med sin lave alkohol er forholdsvis kostbar i Norge, er et uttrykk for lav produksjon og stor etterspørsel i det sjømatelskende Baskerland. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Errekalde Txakolina S.L.
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Baskerland
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    10061301
    85 POENG
    Hiruzta Txakolina
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her