Ukens vin
Klar for å prøve noe nytt? Start nyttårsforsettet allerede nå

Klar for å prøve noe nytt? Start nyttårsforsettet allerede nå

Denne musserende vinen er både utrendy og trendy, men først og fremst smaker den veldig godt, er veldig gunstig priset og finnes på 114 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2020 - 10:00
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Dom. La Croix des Marchands Méthode Ancestrale Brut er en unik musserende vin, og det skulle man kanskje ikke tro gitt den beskjedne prislappen på 159,90 kroner.

  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Det som gjør den spesiell er framstillingsmåten, som reflekteres i navnet, méthode ancestrale betyr gammel metode. I gamle dager fulgte gjæringen av vinen utetemperaturen. Den stoppet når det ble for kaldt og startet igjen når det ble varmt i været. Ved å tappe vinen i flasker i den stille perioden, og uten å filtrere bort aktive gjærceller, vil en naturlig karbonisering skje.

I dag er denne prosessen mer kontrollert. Hos Domaine La Croix des Marchands stoppes gjæringen ved å kjøle ned tankene når vinen holder ca 8 prosent og dermed en del restsukker. Vinen tappes i flasker med bruskork som vanlig for både musserende og perlende vin. Når det gjenstår ca 15 gram, og alkoholen er økt til 10,5 prosent, omkorkes vinen slik at gjærrestene fjernes. Denne vinen er derfor en mellomting mellom en klassisk musserende og en perlende vin eller petnat som slike viner i dag omtales ved at den har et naturlig lavere trykk i flasken.

Alkoholnivået og restsukkeret vil variere litt fra flaske til flaske - ifølge produsenten er det umulig å styre dette 100 prosent, og et godt bevis på at dette er et håndverksprodukt fra ende til annen. 

Så ganske så trendy, også gitt det faktum at den bidrar til å holde en gammel tradisjon ved like som en av få viner tilhørende AOC Gaillac Methode Ancestrale.

Se alle viner som bruker begrepet ancestral(e) 

Den skiller seg noe fra Blanquette de Limoux Ancestrale ved at denne siste ikke omkorkes. Men druematerialet er det samme. Clairette de Die Tradition er en annen sørfransk perlende vinstil som ofte er mye søtere og basert på et annet druemateriale.

Les mer om den samme tradisjonen fra Limoux

Det som gjør vår vin utrendy er at den ikke er knusktørr. Samtidig som den lett rustikke smaken er veldig knyttet opp mot druetypen som også er forholdsvis sjelden. Mauzac hører hjemme i traktene rundt Toulouse og det har den gjort lenge, men i stadig mindre grad.

Les mer om Gaillac her

Domaine La Croix des Marchands har ca 20 hektar i Gaillac og plantene beskjæres på tradisjonell buskmåte. Det gir ifølge produsenten større konsentrasjon for disse gamle druesortene og det er det vi kan smake i glasset.

Denne musserende vinen er ikke den du drikker når klokken slår 12 på nyttårsaften, heller tidligere på kvelden til godt krydret mat, til spekemat eller ost. Den fungerer også veldig godt til vegetarretter med «vanskelige» smaker og med sin 10,5 prosent alkohol er den jo som skapt for januar måned.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her