Ukens vin
Klar for å prøve noe nytt? Start nyttårsforsettet allerede nå

Klar for å prøve noe nytt? Start nyttårsforsettet allerede nå

Denne musserende vinen er både utrendy og trendy, men først og fremst smaker den veldig godt, er veldig gunstig priset og finnes på 114 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2020 - 09:00
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Dom. La Croix des Marchands Méthode Ancestrale Brut er en unik musserende vin, og det skulle man kanskje ikke tro gitt den beskjedne prislappen på 159,90 kroner.

  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Det som gjør den spesiell er framstillingsmåten, som reflekteres i navnet, méthode ancestrale betyr gammel metode. I gamle dager fulgte gjæringen av vinen utetemperaturen. Den stoppet når det ble for kaldt og startet igjen når det ble varmt i været. Ved å tappe vinen i flasker i den stille perioden, og uten å filtrere bort aktive gjærceller, vil en naturlig karbonisering skje.

I dag er denne prosessen mer kontrollert. Hos Domaine La Croix des Marchands stoppes gjæringen ved å kjøle ned tankene når vinen holder ca 8 prosent og dermed en del restsukker. Vinen tappes i flasker med bruskork som vanlig for både musserende og perlende vin. Når det gjenstår ca 15 gram, og alkoholen er økt til 10,5 prosent, omkorkes vinen slik at gjærrestene fjernes. Denne vinen er derfor en mellomting mellom en klassisk musserende og en perlende vin eller petnat som slike viner i dag omtales ved at den har et naturlig lavere trykk i flasken.

Alkoholnivået og restsukkeret vil variere litt fra flaske til flaske - ifølge produsenten er det umulig å styre dette 100 prosent, og et godt bevis på at dette er et håndverksprodukt fra ende til annen. 

Så ganske så trendy, også gitt det faktum at den bidrar til å holde en gammel tradisjon ved like som en av få viner tilhørende AOC Gaillac Methode Ancestrale.

Se alle viner som bruker begrepet ancestral(e) 

Den skiller seg noe fra Blanquette de Limoux Ancestrale ved at denne siste ikke omkorkes. Men druematerialet er det samme. Clairette de Die Tradition er en annen sørfransk perlende vinstil som ofte er mye søtere og basert på et annet druemateriale.

Les mer om den samme tradisjonen fra Limoux

Det som gjør vår vin utrendy er at den ikke er knusktørr. Samtidig som den lett rustikke smaken er veldig knyttet opp mot druetypen som også er forholdsvis sjelden. Mauzac hører hjemme i traktene rundt Toulouse og det har den gjort lenge, men i stadig mindre grad.

Les mer om Gaillac her

Domaine La Croix des Marchands har ca 20 hektar i Gaillac og plantene beskjæres på tradisjonell buskmåte. Det gir ifølge produsenten større konsentrasjon for disse gamle druesortene og det er det vi kan smake i glasset.

Denne musserende vinen er ikke den du drikker når klokken slår 12 på nyttårsaften, heller tidligere på kvelden til godt krydret mat, til spekemat eller ost. Den fungerer også veldig godt til vegetarretter med «vanskelige» smaker og med sin 10,5 prosent alkohol er den jo som skapt for januar måned.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her