Ukens vin
Hvis du trodde du visste hvordan rimelig argentinsk chardonnay smaker, får du en annen opplevelse her

Hvis du trodde du visste hvordan rimelig argentinsk chardonnay smaker, får du en annen opplevelse her

Weinerts siste vin ut er så tradisjonell i stilen som man kunne vente. Og det kommer til å bli godt mottatt, også den røde klassikeren i samme serie.
Aase E. Jacobsen
23 Juni 2020 - 13:45
  Foto: Trond W. Andersen

Weinert Carrascal Chardonnay 2019 har sødmefylt gul frukt, så den avslører at den kommer fra et varmt klima, men den er både frisk og tørr og med fin mineralkarakter og altså uten eikearomaer. Et solid stykke vin som fungerer veldig godt til grillet sjømat eller vegetar.

Weinert er kjent for å bruke sementtanker og store velbrukte eikefat til sine viner, for denne er det kun sementtankene som brukes. Etter gjæringen får vinen modne på bunnfallet i seks måneder som bidrar med friskhet, fedme og karakter.

Til høsten kommer 2020-årgangen som Hubert Weber, Weinert-vinmaker siden 1997, er veldig begeistret for all den tid den har enda bedre friskhet. Siden denne årgangen kjennetegnes av tidlig modning, ble druene høstet veldig raskt uten at det gikk utover syrenivået i druene. Siden smitteverntiltakene tillot vinbøndene å plukke druer, skulle det vise seg at korona-situasjonen ble til god hjelp all den tid det plutselig var veldig god tilgang på arbeidskraft. 

Bringer grønn energi inn i bedriften

Den siste gangen Weinert hadde en chardonnay på markedet, var med årgangen 2004, men den gangen i en mer strukturert stil med høyere alkohol. - Vi ønsket å lage en friskere stil og med en litt annerledes appell, og siden Carrascal er en slik suksess i Norge, valgte vi å legge den nye chardonnayen i denne prisklassen, forteller Iduna Weinert, andre generasjon av Weinert som i år feirer 45 års-jubileum i Mendoza.

Les mer om denne ultratradisjonelle Mendoza-produsenten

Da Iduna kom tilbake til Argentina og familiebedriften i 2017, ønsket hun å tilføre noe nytt og dynamisk. Det er det som gir seg uttrykk gjennom denne vinen. – Vi gikk for økologisk dyrkete druer, lettvekstflaske på 380 gram mot 500 gram som er vanlig vekt, og dessuten Fair for Life-sertifiseringen som betyr at druedyrkerne skal sikres en inntekt, forklarer hun.

Druedyrkerne i Argentina får nesten ikke betalt for druene sine. Da jeg var i Argentina før jul i fjor fikk jeg opplyst 15-30 pesos som gjennomsnittlig inntekt per kilo druer, det er en brøkdel av hva druedyrkere får i andre deler av vinverdenen.

Iduna, faren Bernardo og broren André Weinert midt mellom de gigantiske velbrukte fatene som er blitt Weinerts varmerke.

For Fair for Life-sertifiserte druer er betalingen 35-39 pesos per kilo. - Vi betaler 15-20  prosent mer enn gjennomsnittet. Og målet er at alle våre drueleverandører i løpet av 3-4 år skal være både økologisk og Fair for Life-sertifiserte, forteller Iduna.

Rundt 50 prosent av Weinerts druebehov kjøpes av et femtitalls druedyrkere og fra 2020-årgangen er 20 prosent av de innkjøpte druene økologisk sertifisert. Weinerts egne vinmarker og vinkjeller er øko-sertifisert fra 2018.

Upodete og gamle vinstokker er kravet

I første omgang er det druematerialet som brukes til Carrascal-vinene som sertifiseres Fair for Life, men det tar noen år før den røde Carrascal er 100 prosent sertifisert siden de fortsatt er på 2017-årgangen.

Fair for Life-sertifisering innebærer også at vinbøndene får utdannelse og sosial trygghet.

Her kan du lese mer om denne globale sertifiseringen

Til denne vinen får de druer fra en familie i Lujan de Cuyo, nærmere bestemt Medrano, som er mest kjent for å levere malbec- og cabernetdruer til volumviner. Hubert forteller at det er lite chardonnay i dette området og at de var heldige som kom over 30-40 år gamle pergola-vinmarker med denne druesorten. Vinmarken stod faktisk i fare for å bli revet opp.

Avlingen er derfor naturlig lav (5 tonn druer per hektar), også fordi jordsmonnet er skrint med fin sand og kalk. Hubert forteller at han jobber med vinbøndene for å øke utbyttet til 8 tonn siden druene gir for høye sukkerverdier til å gi en vinstil med forholdsvis moderat alkohol (13-13,5 prosent) og riktig pris. Pergolaen gir god skygge mot sola, men de ønsker seg enda mindre solpåvirkning.

 

Druene er veldig små og den naturlig høye konsentrasjonen som disse druene gir, resulterer også i en dypere gulfarge.

Hubert insisterer på upodete planter som er minst 35 år gamle. Det gjelder også for deres storselger i Norge som nylig har byttet årgang. Den røde Carrascal i 2017-utgave er veldig bordeauxlik – det vil si slik rimelig bordeaux smakte for et par tiår siden. Det som avslører dens opprinnelse er den svake saltlakrisavslutningen, og litt høyere alkoholen (13,5 prosent i 2017), men ellers er dette så nært opp mot tradisjonell (god) bordeaux som det er mulig å komme.

Mens den røde er å finne i 234 polutsalg, er den hvite foreløpig bare på plass i åtte polutsalg, men det kommer sikkert til å endre seg, gitt den store populariteten til den røde.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Bod. y Cavas de Weinert
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Argentina Argentina
    Område:
    Mendoza
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    3240401
    87 POENG
    Carrascal
  • Produsent:
    Bod. y Cavas de Weinert
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Argentina Argentina
    Område:
    Mendoza
    Pris:
    149.90 kr
    Varenummer:
    11474201
    85 POENG
    Carrascal Chardonnay
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her