Ukens vin
Hvis du trenger en pause fra chablis, kan du fylle den med zelen

Hvis du trenger en pause fra chablis, kan du fylle den med zelen

Zelen er ikke det samme som selen, men en drue som bare finnes i et ytterst begrenset område i Slovenia og i sommer kom i form av to viner på et pol nær deg. Benytt sjansen til å smake noe unikt.
Aase E. Jacobsen
21 August 2018 - 13:45

Zelen som betyr grønn på slovensk finnes sågar i to utgaver, som begge er gunstig priset, gitt denne vinstilens svært begrensete utbredelse. Det finnes bare 64 hektar (2009) av den og kun i Vipavska Dolina (Vipava-dalen), i den sørvestlige delen av Slovenia.

Les mer om Slovenia og Vipava

Mens Zorz Zelen 2017 er tilgjengelig i 172 butikker, finnes Pasji Rep Zelen 2017 i de 59 største og er kjøpt inn som parti - når den er utsolgt kommer den ikke inn igjen. Forskjellen er ikke veldig stor, for begge viser fram druesortens elegante delikate blomsterpregete stil med et lett innslag av mineraler og fin friskhet. Mineralkarakteren og friskheten i druene får støtte fra jordsmonnet i Vipava som er oppsmuldret sand og mergel med høyt innhold av kalk og mineraler etter marine organismer fra eocen periode (for inntil 50 millioner siden), et jordsmonn som også er kjent som flysch.

Zelen trenger lang tid på å modne og gir små druer og lavt utbytte. Druen som regnes som semi-aromatisk ble første gang nevnt i en bok om vinmaking fra 1845 hvor den omtales som en edel drue. Den skal ha vært etterspurt langt utenfor Vipavas grenser, men er nå nesten glemt. Derfor er det ekstra artig å få muligheten til å smake to viner med litt ulik signatur.

Se det spennende utvalget av slovenske viner på polet

Begge kommer fra små familiedrevne vingårder som jobber økologisk i vinmarken. Fakta er at Zorz med sine 12 hektar er en av de største i Vipava som totalt teller 2566 hektar fordelt på 30 landsbyer og enda flere produsenter. De fleste ligger langs hovedveien i den vestre delen av dalbunnen som ligger ved 100-150 m.o.h. I øst reiser fjellene seg bratt opp mot 1355 m.o.h.

Fra Vipava-dalen med fjellene i øst. Foto: Mny-Jhee

Fjellene er årsaken til at Vipava er Slovenias mest vindutsatte område, hvor borja som den nordøstlige vinden kalles, kan komme opp i en styrke på 100 km/t, altså full storm. Denne vinden gjør også nytte for seg i vinmarken ved at den sørger for god ventilasjon og tørker opp fuktighet fra Adriaterhavet som ligger 30-40 kilometer mot vest.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Pasji Rep
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Slovenia Slovenia
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    130.60 kr
    Varenummer:
    10204801
    88 POENG
    Pasji Rep Zelen
  • Produsent:
    Zorz
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Slovenia Slovenia
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    109.70 kr
    Varenummer:
    10174801
    86 POENG
    Zorz Zelen
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her