Ukens vin
Her får du fantastisk kvalitet for en gunstig pris

Her får du fantastisk kvalitet for en gunstig pris

Fra den rimeligste til toppvinen byr produsenten Kranz fra Pfalz på usedvanlig god rieslingkarakter for pengene.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2018 - 13:45

Kranz Riesling Trocken 2016 er rett og slett et fantastisk godt rieslingkjøp. 159 kroner er en gavepakke. Den har takket være den friske 2016-årgangen en virkelig lekker og superfrisk frukt i denne prisklassen, og ikke minst takket være vekstforholdene, en veldig god saltaktig mineralitet. I disse dager går den over i en superfersk 2017-utgave, som ikke har like intens syre, men enda mer kjøttfull og syrlig fruktkarakter. Mens 2016-utgaven har en stålsyre på 8 g/l, har 2017-versjonen 7 g/l som gjør den kanskje enda mer sjarmerende og drikkevennlig.

De to årgangene er kontraster på flere måter all den tid 2016 var en sent høstet og noe kjøligere årgang, mens solfylte 2017 var den tidligste noensinne, i hvert fall for vingården Kranz i Ilbesheim i Pfalz hvor denne vinen kommer fra. – I 2016 plukket vi til godt ut i oktober, mens i 2017 begynte vi allerede 7. september, forteller Kerstin Kranz som er på besøk i Norge for første gang. Kranz er da også en ny produsent på det norske markedet.

Innhøstningen i 2016 var ekstra sen.
Gamle rieslingplanter sørger for ekstra god konsentrasjon og tåler varme årganger som 2017 bedre. Bilde: ANDREAS DURST

At vinen har kommet så godt ut av heten i 2017 har med det sterkt kalkholdige jordsmonnet i Ilbesheim å gjøre. – Disse forholdene gir veldig modne druer, men ikke så mye kraft i form av alkohol, derimot mer finesse og alltid god syrefriskhet, forteller Kerstin.

2017 kunne også vinene spontangjæres i sin helhet. – Det passet oss veldig godt, for målet er sunnest mulig druer, da behøver du ikke gjøre så mye i vinkjelleren. Derfor bruker Boris mye tid i vinmarkene, sier hun. Boris er mannen hennes og den som tar seg av så vel vinmarkene som vinmakingen.

Boris og Kerstin Kranz. Bilde: ANDREAS DURST

Han overtok som tjueåring etter foreldrene i 1992, og la gradvis om i retning økologisk dyrking samtidig som han lærte seg selve yrket. Kranz er en typisk familievingård. Så fram til bestefaren døde i fjor, var de fire generasjoner på vingården.

Det er ikke bare ukens vin som er gunstig priset. For legger du på til det dobbelte eller der omkring, får du en smak av produsentens første cru og grand cru, henholdsvis Kranz Westerberg Riesling Trocken Erste Lage 2016 og Kranz Kalmit Riesling Trocken GG 2016 som begge er like gode kjøp i sin klasse.

Westerberg-vinmarken.
Tversnitt av den spesielle kalksteinen i Ilbesheim.

Særlig den siste vinen setter spor etter seg all den tid den får sine druer fra en av det nordlige Pfalz-områdets mest karakteristiske vinmarker, Kalmit, oppkalt etter åstoppen som med sine 274 m.o.h. den høyeste i mils omkrets. Det er det høye innholdet av kalk som gjør vinene herfra så ettertraktete. Westerberg har også et kalkholdig jordsmonn, men vinmarkene er som navnet antyder vestvendte og får derfor større modning enn Kalmit som er sør-sørøstvendte. Westerberg-rieslingen er derfor mer yppig enn den slanke, men svært konsentrerte Kalmit-en.

Kalmit-vinmarken. Bilde: Andreas Durst

I Kalmit dyrker de også pinot noir, men disse vinene er ikke tilgjengelig i Norge ennå. Jeg smaker 2014-årgangen og den byr på en veldig saftig og aromatisk rød og mørkere frukt med god syre og fin tanninstruktur. 

Hele familien Kranz: Kerstin, Marlene, Charlotte, Xaver og Boris. Bilde: ANDREAS DURST

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her