Ukens vin
Har du ikke oppdaget chardonnay fra Jura før, er det nå du skal prøve - og gjerne den andre spennende vinstilen fra samme område

Har du ikke oppdaget chardonnay fra Jura før, er det nå du skal prøve - og gjerne den andre spennende vinstilen fra samme område

For til en så gunstig pris som 159,90 kroner har denne superpopulære vinstilen aldri vært tilgjengelig før.
Aase E. Jacobsen
17 Mars 2020 - 13:45
 

Og Maire Grand Minéral Côtes du Jura Chardonnay 2018 er et virkelig godt uttrykk for både drue og område den lave prisen til tross. Det betyr både grønt eple og mineraler, god frukt og syrlighet, samt balansert alkohol.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

En vin som har mer kropp enn eksempelvis rimelig chablis og bedre struktur, altså tørrere og friskere, enn mange andre rimelige burgundere.

Et supert følge til så vel sjømat som vegetar.

Bak denne vinen står en for Norge ny produsent, Domaine Henri Maire, fra en familie som har røtter i Juras vinmarker siden 1632. Vinhuset som holder til i Arbois, markedsføres som eneste Jura-hus under paraplyen til Boisset som er kjent for produsenter som Domaine de la Vougeraie, J. Moreau og Louis Boillot.

Arbois-vinmarken som heter Montfort og som er et "varemerke" tilhørende Domaine Henri Maire.
 

Dette er rimeligste vin fra Maire, og et fint startpunkt for å utforske Jura. For selv om chardonnayene fra dette området er solide saker, er det nå en gang savagnin som er områdets juvel. Men det er en litt annen karakter enn chardonnay. Savagnin er mer aromatisk og ofte med større alkoholpotensial. Derfor har Maire Grand Minéral Côtes du Jura Savagnin 2018 innslag av blomster og urter på toppen av fyldig frukt og god syrestruktur. En vin som tåler mer smak i maten og som har et godt lagringspotensial, i hvert fall 8 år.

Men det er savagnin med flor som er Juras mest karakteristiske vinstil, også kjent som vin jaune, som har en rekke strenge krav til lagring (minst seks år under florlaget) samt ikke minst flaskeform og -størrelse (62 cl).

Se utvalget av vin jaune på polet

Les mer om denne vinstilen og Jura-området her

Vinene som ikke skal ha florkarakter modnes i ståltanker.

Det finnes en del avarter eller variasjoner over samme tema, som Maire Grand Héritage Côtes du Jura Savagnin som er en blanding av klassiske vinmakingsmetode som for Grand Mineral og 30 prosent modning i fat med florlag. Dette laget består at aktive gjærsopper som oppstår og holdes i live ved at fatene ikke fylles opp underveis, som er normalen.

I disse fatene får gjærsopplaget kjent som flor utvikle seg. Det gir vinen karakter samtidig som det beskytter mot oksidasjon, i hvilken grad avhenger av tykkelsen som igjen avhenger av temperatur og fuktighet.
 

Denne vinen  tilbringer bare 8 til 12 måneder under dette florlaget, det vil si i gjennomsnitt, for den fatlagrede delen av vinen er en blanding av flere årganger, såkalt solera, hvilket også bidrar med kompleksitet. Den forholdsvis korte tiden under flor gjør at florkarakteren blir dempet sammenlignet med eksempelvis vin jaune, men at du kjenner de karakteristiske tonene av gjær, salt, nøtter og krydder. Resultatet er en flott vin og en veldig god introduksjon vin denne for Jura unike tradisjonen.

Det er dessuten en veldig god matvin som fungerer perfekt til smaksrike sjømatretter og smaker himmelsk til retter inspirert av Jura-klassikeren kylling med morkelsaus.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Nærheten til Alpene gjør Jura til et område med kjølig klima og med en dertilhørende fare for frost.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her