Ukens vin
Disse vinene tar deg tilbake til hverdagen – på en veldig god måte

Disse vinene tar deg tilbake til hverdagen – på en veldig god måte

De finnes begge i basisutvalget, er veldig billige, men har mye karakter og er herlig smårustikke, og passer dermed utmerket til de gode hverdagsrettene.
Aase E. Jacobsen
14 April 2020 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Conte Spagnoletti Zeuli Castel del Monte 2017 har en del sødme fra moden kirsebærfrukt, lett skallpreg og jordsmonnstoner som gir den en lett rustikk, men veldig autentisk karakter. Det gjør at den fungerer veldig godt til kjøttkaker eller reinskav med tyttebær, pasta med kick i sausen (som denne søritalienske klassikeren), pølser, alt av Midtøsten-inspirert og krydret mat samt grillmat. Så la deg ikke lure av den lave prisen, eller sødmen, for denne vinen fortjener respekt og ikke minst å bli servert til mat – det er det den er laget for.

Det eneste som ikke «stemmer» med denne vinen er det pompøse navnet, og det er her hemmeligheten ligger. For i motsetning til de fleste andre viner til 129,90, er det ikke snakk om en masseprodusert vin. Derimot en tradisjonsrik produsent (siden år 1600)  i Andria, Puglia, rett nord for Bari på østkysten med en vaskeekte greve ved roret, Onofrio Spagnoletti Zeuli, som etter eget utsagn er «lidenskapelig dedikert til å vise fram hele den lokale jordbruksmat-tradisjonen».

Conte Spagnoletti har 400 hektar med primært oliventrær, men også vinplanter og andre jorbruksprodukter.
 

For dette landskapet er en viktig del av det italienske matfatet. Mesteparten av de 400 hektarene er dyrket med oliventrær, men også andre vekster som durumhvete til pasta og ulike grønnsaker som tilvirkes på gården. Og altså vin laget av de lokale druene nero (uva) di troia, montepulciano og bombino nero, som alle inngår i vinstilen Castel del Monte DOC. Alt av jordbruk er bærekraftsertifisert på ulike måter. Greven lager en rekke viner, og to av dem er tilgjengelig i basisutvalgets 62 største polutsalg. Den røde som lages av de to første druene, tilhører gårdens enkleste nivå, mens roseen, Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2018, basert på bombino nero alene, har en høyere klassifisering enn den røde, nemlig Castel del Monte DOCG.

Det finnes også røde viner merket med Castel del Monte DOCG (siden 2011), men de er laget av enten druen nero di troia eller bombino nero alene, eller i blanding hvor nero di troia utgjør minst 65 prosent. Den regnes på samme måte som bombino nero som å ha et større potensial samtidig som begge druene har svært lang historie i området.

Nero di troia har fått sitt navn etter byen Troia som ligger 10 mil mot nordvest.

Mens nero di troia nå dyrkes på 2572 hektar, er det bare halvparten så god tilgang på bombino nero.

De skiller seg dessuten fra de øvrige mest dyrkete druene i Puglia som negroamaro og primitivo ved å gi lavere avlinger. Men mye farge, spesielt har bombino nero et høyt innhold av anthocyaner (antioksidanter). At den  er blitt den foretrukne druen for rosevin, skyldes at den trenger svært kort tid med skallene for å gi tilstrekkelig rosa farge. Vinen fremstilles dermed uten å få med for mye bitterstoffer som kan forstyrre den ønskede delikate rosekarakteren.

Druene til denne roseen kommer fra utvalgte vinmarker som ligger høyere i landskapet. Det har gitt en friskere og mer delikat stil, men fortsatt med god stedskarakter. Et supert følge til grillet sjømat, pasta, vegetar eller fingermat som oliven, spekepølse og pecorino.

Castel del Monte har for øvrig fått navn fra den karakteristiske åttekantede borgen fra 1200-tallet, nå med Unesco-verdensarvstatus, som rager over det lett kuperte jordbrukslandskapet. Vinmarkene ligger ved 180-450 m.o.h. og jordsmonnet er kalkholdig. Nedbøren er på 560 mm årlig, men kommer kun om høsten og vinteren, hvilket i kombinasjon med 300 soldager og en gjennomsnittlig døgntemperatur i juli på 25 grader, tilsier et tørt og varmt klima. Buskbeskjæring (og lav guyot) av plantene er derfor foretrukket siden det er aller best tilpasset slike forhold.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her