The Liberator The Francophile Syrah 2016 er saftig og leskende med god moden bjørnebær- og skogsbærfruktighet. Sammen med god friskhet og lett tanninbitt har den det som skal til for å passe til det meste fra grillen, så vel kjøtt som grønnsaker.
Og hvis det er snakk om sjømat eller salater, er det den hvite parallellen, The Liberator The Francophile Chenin Blanc 2018, du skal gå for. Den er med sin ferske fruktighet som skapt for sommerlig og upretensiøs nytelse.
Men selv om vinene både ser og høres ut som om de er ment for anledninger hvor man ikke skal gruble for mye, men heller bare nyte, er de seriøse som bare det.
For bak ordet The Liberator skjuler det seg britisk humor, og det er Richard Kelley, brite og Master of Wine, med mange år i Sør-Afrika bak seg, som er frigjøreren. Etter å ha fulgt den sørafrikanske vinindustriens oppvåkning etter apartheids klamme grep, registrerte han at altfor mye druemateriale forsvant inn i kooperativenes gigantiske tanker.
Druer som kunne gjort så mye mer ut av seg om de hadde fått individuell behandling i stedet for å blandes med andre mindre interessante druer og ende opp som bulkvin. Som til slutt kunne havne som billig boksvin i Sverige eller Norge.
Ukens viner unnslapp altså en slik skjebne. De får begge druer fra «gode adresser i Stellenbosch», men det er alt han vil fortelle om dem. At de kalles The Francophile er i god britisk ånd et lite stikk til fransk kulturarroganse.
Det er imidlertid ikke bare slike «redningsaksjoner» han har bidratt til. Det hele startet egentlig i liten skala i 2011. Og The Liberator The Francophile Syrah var først ut, da i 2009-årgangen, basert på druer fra Voor Paardeberg i Paarl, men hemmelig produsent. Den hvite Francophile kom samtidig, men var laget av viognier og grenache blanc fra Stellenbosch.
Noen ganger kan det være et lite parti fra eksperimenter en vinmaker har utført, men som ikke produsenten finner nytte for innenfor sin portefølje, andre ganger overskuddsvin etter en topplansering. På nettsidene sine skriver Rick som han kaller seg: - Uansett hvor druene kommer fra, er det mitt mål som The Liberator å sørge for at disse «foreldreløse» vinene får et bedre hjem.
Hver The Liberator-vin har sin egen historie, og er derfor ikke lik fra gang til gang. – Det er ingen fast vinstil, ingen fast kilde eller region, men viner jeg kommer over på mine reiser, sier Rick i et intervju på youtube.
Her kan du se intervjuet
Han presenterer hver vin som episoder, og i episode 7 er det The Liberator Swartland Evolution 2014 som omtales.
Her kan du lese denne episoden
Vinen som er en blanding av cinsault og cabernet fra Swartland er laget av Andre van Rensburg, vinmaker hos Vergelegen, den historiske eiendommen fra 1700 som lå mer eller mindre brakk mellom 1900 og 1992. På etiketten er Andre van Rensburg forkledd som Fidel Castro – siden han har slengt med leppa til den yngre garde av vinprodusenter som står bak Swartland Revolution. At han som holder til i Stellenbosch, lager en vin av druer fra Swartland for å «vise gutta hvordan vin skal lages», ville blitt oppfattet som en provokasjon.
Hans tilnærming er da også annerledes enn vinene fra eksempelvis Eben Sadie, Testalonga eler Badenhorst, for denne «Swartland-utviklingen» er en miks av cinsault og cabernet sauvignon, den første er Swartland-favoritt nummer en, alltid fra gamle vinstokker, mens cabernet sauvignon sjelden nevnes med et ord når Swartland er tema. Derfor ingen opplagt Swartland-blanding, men likevel smaker den godt i en litt moden og sødmefylt stil.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....