Bibi Graetz Rosso Toscana 2017 er både leskende og stofflig, sødmefylt og med lett fasthet, og dermed et godt uttrykk for sangiovese og Toscana.
Mannen bak denne vinen er avbildet på boksen, Bibi Graetz, halvt norsk vinmaker og kunstner, men som med rørepinnen i hånda over den åpne vintønna, er nå mer det første enn det siste.
Og det skal vi være glad for, for boksen inneholder faktisk vin laget på denne måten. Vin som skulle blitt til Testamatta, men som havnet her i stedet. Ikke mye, mesteparten av ingrediensene til boksvinen er framstilt i ståltanker, vi snakker tross alt om en vin som var ferdig til tapping trekvart år etter innhøstningen. Gjæring i åpne fat er metoden Bib Graetz bruker for sine berømte toppviner, Testamatta og Colore. Bildet på boksen viser en ung Bibi som lager sin første Testamatta i 2000. I dag har antall åpne fat økt til 100, og Bibi har mer enn 20 år som vinmaker bak seg.
Boksvinen bærer derfor preg av å være laget av svært godt materiale, den beskjedne innpakningen til tross.
Til denne boksvinen har han valgt økologisk dyrkete druer fra egne vinmarker i både Chianti Classico og Fiesole, rett utenfor Firenze hvor eiendommen ligger. Den er gjæret helt ut, altså helt tørr, men har likevel ikke mer enn 12,5 prosent alkohol, og det til tross for at 2017 var et skikkelig varmt år på disse trakter.
Årsaken er å finne i at vinmarkene ligger ved kjøligere 450-500 m.o.h., som demper effekten av mye solvarme samt at vinstokkene er gamle, sågar mer enn 80 år, som gjør at de har tilpasset seg de lokale forholdene allerede og tåler tørke bedre enn yngre planter.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....