Ukens vin
Denne supre boksvinen er en av de beste på polet akkurat nå

Denne supre boksvinen er en av de beste på polet akkurat nå

Den passer til så vel påsken som er mer vårlig meny og finnes i 30-40 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
16 April 2019 - 13:45

Bibi Graetz Rosso Toscana 2017 er både leskende og stofflig, sødmefylt og med lett fasthet, og dermed et godt uttrykk for sangiovese og Toscana.

Mannen bak denne vinen er avbildet på boksen, Bibi Graetz, halvt norsk vinmaker og kunstner, men som med rørepinnen i hånda over den åpne vintønna, er nå mer det første enn det siste.

Og det skal vi være glad for, for boksen inneholder faktisk vin laget på denne måten. Vin som skulle blitt til Testamatta, men som havnet her i stedet. Ikke mye, mesteparten av ingrediensene til boksvinen er framstilt i ståltanker, vi snakker tross alt om en vin som var ferdig til tapping trekvart år etter innhøstningen. Gjæring i åpne fat er metoden Bib Graetz bruker for sine berømte toppviner, Testamatta og Colore. Bildet på boksen viser en ung Bibi som lager sin første Testamatta i 2000. I dag har antall åpne fat økt til 100, og Bibi har mer enn 20 år som vinmaker bak seg.

Bibi Graetz foran Testamatta-flasker i kjelleren.

Boksvinen bærer derfor preg av å være laget av svært godt materiale, den beskjedne innpakningen til tross.

Til denne boksvinen har han valgt økologisk dyrkete druer fra egne vinmarker i både Chianti Classico og Fiesole, rett utenfor Firenze hvor eiendommen ligger. Den er gjæret helt ut, altså helt tørr, men har likevel ikke mer enn 12,5 prosent alkohol, og det til tross for at 2017 var et skikkelig varmt år på disse trakter. 

Årsaken er å finne i at vinmarkene ligger ved kjøligere 450-500 m.o.h., som demper effekten av mye solvarme samt at vinstokkene er gamle, sågar mer enn 80 år, som gjør at de har tilpasset seg de lokale forholdene allerede og tåler tørke bedre enn yngre planter.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her