Ukens vin
Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Bak det mørke glasset skjuler det seg en supersaftig og fruktig rødvin med alle de gode egenskapene til ungdommelig monastrell.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2019 - 13:45

Parajes del Valle Monastrell Ecologico 2018 er som skapt for sommerlige festligheter på våre breddegrader siden den både er leskende og fruktig og samtidig fyldig og mørk nok til å varme en kjølig sommerkveld. Den trives sammen med det meste fra grillen, også grønnsaker og blir enda mer innsmigrende om den får et romslig glass å rulle rundt i.

Bak denne uspanske fasaden skjuler det seg et forholdsvis anonymt navn. Parajes del Valle er volumprodusenten Vinival sitt prosjekt i Jumilla. Og første årgang i dette formatet. Som navnet antyder er den laget av økologisk dyrket druemateriale og av Jumillas druestjerne, monastrell.

Kombinasjonen av kalkholdig jordsmonn og gamle monastrellplanter gir veldig gode resultater.

Druetypen som har ganske små mørke druer og et tykt drueskall, kan likevel gi viner med så stor fruktighet som i tilfelle med ukens vin. Det skyldes at selve fruktmassen har lite tanniner, og når vinen lages på den rette måten, unngås både for mye farge og tanniner, mens fruktigheten forblir på topp. 

Ifølge eksportsjefen Emily Rooney starter jobben allerede i vinmarken, først ved at vinbøndene de kjøper druene av instrueres hvordan de skal dyrke dem og at selve utvelgelsen av druene gjøres under innhøstningen. Druene avstilkes og presses lett og gjæringen med druenes egne gjærsopper finner sted i ståltanker. Tanninuttrekket styres nøye og når alkoholgjæringen er gjennomført etter noen dager, presses druemassen og den malolaktiske gjæringen gjennomføres i betongtanker.

Bak denne filosofien står 29 år gamle María Jover Sánchez som er Parajes del Valles vinmaker de siste to årene. Som beste ønologstudent i sitt kull fikk hun et arbeidsopphold hos Vega Sicilia, fortsatte med en master i kvalitetsstyring og miljø, men valgte å dra tilbake til sine røtter i det østre Spania.

María Jover Sánchez i en monastrellparsellene hun har valgt ut til denne vinen.

For selv om Jumilla ikke har samme status som eksempelvis Rioja og Ribera del Duero, er det en region som skiller seg ut når det kommer til strategisk satsing og kvalitetsmessig orientering. Jumilla kaller seg en pioner i Spania når det kommer til økologisk dyrking, og av Jumilla DOs totalt 19.000 hektar er 70 prosent økologisk dyrket. Hver tredje flaske med Jumilla DO på etiketten er sertifisert økologisk, et tall som er økende, ifølge Carolina Martinez Origone, i Jumilla DO-sekretaritatet. 

Les mer om Jumilla her

Her er alle vinene fra Jumilla som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her