Ukens vin
Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Bak det mørke glasset skjuler det seg en supersaftig og fruktig rødvin med alle de gode egenskapene til ungdommelig monastrell.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2019 - 13:45

Parajes del Valle Monastrell Ecologico 2018 er som skapt for sommerlige festligheter på våre breddegrader siden den både er leskende og fruktig og samtidig fyldig og mørk nok til å varme en kjølig sommerkveld. Den trives sammen med det meste fra grillen, også grønnsaker og blir enda mer innsmigrende om den får et romslig glass å rulle rundt i.

Bak denne uspanske fasaden skjuler det seg et forholdsvis anonymt navn. Parajes del Valle er volumprodusenten Vinival sitt prosjekt i Jumilla. Og første årgang i dette formatet. Som navnet antyder er den laget av økologisk dyrket druemateriale og av Jumillas druestjerne, monastrell.

Kombinasjonen av kalkholdig jordsmonn og gamle monastrellplanter gir veldig gode resultater.

Druetypen som har ganske små mørke druer og et tykt drueskall, kan likevel gi viner med så stor fruktighet som i tilfelle med ukens vin. Det skyldes at selve fruktmassen har lite tanniner, og når vinen lages på den rette måten, unngås både for mye farge og tanniner, mens fruktigheten forblir på topp. 

Ifølge eksportsjefen Emily Rooney starter jobben allerede i vinmarken, først ved at vinbøndene de kjøper druene av instrueres hvordan de skal dyrke dem og at selve utvelgelsen av druene gjøres under innhøstningen. Druene avstilkes og presses lett og gjæringen med druenes egne gjærsopper finner sted i ståltanker. Tanninuttrekket styres nøye og når alkoholgjæringen er gjennomført etter noen dager, presses druemassen og den malolaktiske gjæringen gjennomføres i betongtanker.

Bak denne filosofien står 29 år gamle María Jover Sánchez som er Parajes del Valles vinmaker de siste to årene. Som beste ønologstudent i sitt kull fikk hun et arbeidsopphold hos Vega Sicilia, fortsatte med en master i kvalitetsstyring og miljø, men valgte å dra tilbake til sine røtter i det østre Spania.

María Jover Sánchez i en monastrellparsellene hun har valgt ut til denne vinen.

For selv om Jumilla ikke har samme status som eksempelvis Rioja og Ribera del Duero, er det en region som skiller seg ut når det kommer til strategisk satsing og kvalitetsmessig orientering. Jumilla kaller seg en pioner i Spania når det kommer til økologisk dyrking, og av Jumilla DOs totalt 19.000 hektar er 70 prosent økologisk dyrket. Hver tredje flaske med Jumilla DO på etiketten er sertifisert økologisk, et tall som er økende, ifølge Carolina Martinez Origone, i Jumilla DO-sekretaritatet. 

Les mer om Jumilla her

Her er alle vinene fra Jumilla som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her