Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2016 er en deilig vin med veldig innbydende skogsbærfrukt, litt krydder og fine tanniner. En super vin til grillmat, til gryter eller saftig
Druene til denne vinen kommer fra Plan de Dieu, et område øst for Orange og AOC Chateauneuf-du-pape, som byr på gode forutsetninger for modne druer, med andre ord ganske varmt. Men i 2016 var det ikke for varmt, derimot helt perfekte forhold, skal vi tro Fabrice Brunel, fjerde generasjon i Brunel-familien som står bak denne vinen. Dette har gitt denne populære vinen en ekstra friskhet og struktur som kler den veldig godt.
– Det som skiller den fra forrige årgang er at vi i 2015 fikk litt regn i september like før innhøstningen som bidro til å vanne ut druene. Derfor er Sommelongue 2016 mer konsentrert enn 2015, forteller Fabrice som selv bruker denne vinen som «hverdagsvin» og som nesten synes den er for konsentrert for denne bruken. Men da må du ta i betraktning at det han ellers lager er chateauneuf-du-pape, både røde og hvite, med ekstra mye karakter.
I 2015 var det imidlertid perfekte forhold for chateauneuf-du-pape, og Brunel-familiens toppvin, Les Cailloux Cuvee Centenaire 2015, er i en klasse for seg. Fabrice har da vi møtes med seg fire årganger av denne nå legendariske vinen som ble lansert første gang i 1989 for å markere familiens 100 års jubileum i AOC Chateauneuf-du-pape, og som i ettertid bare lages i virkelig store årganger. Av de fire jeg får smake står 2006 og 2015 aller mest ut, men 1998 er en virkelig godbit som holder seg utrolig godt selv etter 20 år. Et veldig godt bevis på hva som bor i virkelige gamle grenachevinstokker (i dette tilfellet 120 år gamle som vokser i nordvendte helninger med et utbytte på 12 hl/ha) i dette solsvidde landskapet med de berømte rullesteinene.
Det er disse steinene som har gitt navn til eiendommen og til deres klassiske chateauneuf-du-pape, Les Cailloux 2014, en blanding av mange forskjellige parseller og av flere druer som vinifiseres separat. Den består stort sett av to tredeler grenache og en tredel av syrah og mourvedre som også representerer fordelingen i vinmarkene.
Tilgjengelig nå er 2014 som er en lettere årgang, men like fullt en veldig elegant vin med et i overkant av middels langt lagringspotensial.
- Vi ønsker ikke å lage en for ekstrahert vinstil, og holder tilbake på eikebruken. Vi søker heller en elegant stil, og har røde burgundere som vårt ideal, presiserer Fabrice.
Eleganse er også kjennetegnet for hans sjeldne godbit av en hvit chateauneuf-du-pape, nemlig Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016. Hvitvin utgjør bare 10 prosent av det som kommer fra Brunels egne vinmarker.
De kjøper også druer blant annet for boksvinene. Like før sommeren introduserte han også en chardonnayboks, Le Mistral Chardonnay 2017, oppkalt etter vinden som er så viktig for å kjøle ned forholdene i vinmarkene. – Vi valgte druer fra unge planter for å sikre friskhet og ikke for stor konsentrasjon, forklarer Fabrice og legger til: - Vi har også forbedret våre metoder for å balansere den høyere modningen som et varmere klima har brakt med seg.
En av endringene er at de plukker druene tidligere. I 2017 var det likevel en stor utfordring ved at druene måtte plukkes tidlig, allerede 23. august. – Det er litt av en kontrast når du tenker på at bestefaren min plukket mye av druene i oktober, ler Fabrice som har brakt en ungdommelig eksperimentvilje og ny giv inn i familiebedriften. Det har gitt seg utslag i at han og faren sågar brygger øl, men enn så lenge bare for eget bruk.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...