Ukens vin
Denne har du nok smakt før, men nå er den bedre enn på lenge

Denne har du nok smakt før, men nå er den bedre enn på lenge

En sødmefylt og innsmigrende côtes-du-rhône som samtidig har mye karakter og ikke minst friskhet og struktur, er en perfekt overgang til mørkere tider. Dessuten finnes den i 172 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
28 August 2018 - 14:45

Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2016 er en deilig vin med veldig innbydende skogsbærfrukt, litt krydder og fine tanniner. En super vin til grillmat, til gryter eller saftig

Druene til denne vinen kommer fra Plan de Dieu, et område øst for Orange og AOC Chateauneuf-du-pape, som byr på gode forutsetninger for modne druer, med andre ord ganske varmt. Men i 2016 var det ikke for varmt, derimot helt perfekte forhold, skal vi tro Fabrice Brunel, fjerde generasjon i Brunel-familien som står bak denne vinen. Dette har gitt denne populære vinen en ekstra friskhet og struktur som kler den veldig godt.

Far André (th) og sønnen Fabrice som sjelden trekker i dress.

– Det som skiller den fra forrige årgang er at vi i 2015 fikk litt regn i september like før innhøstningen som bidro til å vanne ut druene. Derfor er Sommelongue 2016 mer konsentrert enn 2015, forteller Fabrice som selv bruker denne vinen som «hverdagsvin» og som nesten synes den er for konsentrert for denne bruken. Men da må du ta i betraktning at det han ellers lager er chateauneuf-du-pape, både røde og hvite, med ekstra mye karakter.

Gamle vinstokker og rullesteinene er selve symbolet på dette området.
 

I 2015 var det imidlertid perfekte forhold for chateauneuf-du-pape, og Brunel-familiens toppvin, Les Cailloux Cuvee Centenaire 2015, er i en klasse for seg. Fabrice har da vi møtes med seg fire årganger av denne nå legendariske vinen som ble lansert første gang i 1989 for å markere familiens 100 års jubileum i AOC Chateauneuf-du-pape, og som i ettertid bare lages i virkelig store årganger. Av de fire jeg får smake står 2006 og 2015 aller mest ut, men 1998 er en virkelig godbit som holder seg utrolig godt selv etter 20 år. Et veldig godt bevis på hva som bor i virkelige gamle grenachevinstokker (i dette tilfellet 120 år gamle som vokser i nordvendte helninger med et utbytte på 12 hl/ha) i dette solsvidde landskapet med de berømte rullesteinene.

Det er disse steinene som har gitt navn til eiendommen og til deres klassiske chateauneuf-du-pape, Les Cailloux 2014, en blanding av mange forskjellige parseller og av flere druer som vinifiseres separat. Den består stort sett av to tredeler grenache og en tredel av syrah og mourvedre som også representerer fordelingen i vinmarkene.

Tilgjengelig nå er 2014 som er en lettere årgang, men like fullt en veldig elegant vin med et i overkant av middels langt lagringspotensial.

- Vi ønsker ikke å lage en for ekstrahert vinstil, og holder tilbake på eikebruken. Vi søker heller en elegant stil, og har røde burgundere som vårt ideal, presiserer Fabrice.

 

Eleganse er også kjennetegnet for hans sjeldne godbit av en hvit chateauneuf-du-pape, nemlig Les Cailloux  Châteauneuf-du-Pape Blanc 2016. Hvitvin utgjør bare 10 prosent av det som kommer fra Brunels egne vinmarker. 

De kjøper også druer blant annet for boksvinene. Like før sommeren introduserte han også en chardonnayboks, Le Mistral Chardonnay 2017, oppkalt etter vinden som er så viktig for å kjøle ned forholdene i vinmarkene. – Vi valgte druer fra unge planter for å sikre friskhet og ikke for stor konsentrasjon, forklarer Fabrice og legger til: - Vi har også forbedret våre metoder for å balansere den høyere modningen som et varmere klima har brakt med seg.

Se alle vinene fra Brunel

En av endringene er at de plukker druene tidligere. I 2017 var det likevel en stor utfordring ved at druene måtte plukkes tidlig, allerede 23. august. – Det er litt av en kontrast når du tenker på at bestefaren min plukket mye av druene i oktober, ler Fabrice som har brakt en ungdommelig eksperimentvilje og ny giv inn i familiebedriften. Det har gitt seg utslag i at han og faren sågar brygger øl, men enn så lenge bare for eget bruk.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her