De fleste billigbobler, særlig folkefavoritten prosecco, er tildels søte. Og ikke særlig egnet til å følge mat. Det er imidlertid fullt mulig å finne en billig løsning som også oppfører seg som en mer påkostet vin i møte med mat.
G.Reynolds Finissima Reserva Brut Nature er nettopp en slik vin. Den er frisk med fersk og god fruktkarakter, søt sitrus og sågar et lett mineralpreg ved siden av at den er helt knusk tørr.
Siden jeg smakte den første gang for to år siden og noen ganger etter det, har den fått et løft, tørrheten har vært der hele veien, men frukten er friskere. Det tradisjonelle smårustikke cavakarakteren er borte, og det har gjort den veldig godt.
Cava skiller seg fra prosecco på flere måter, druene er en ting, denne er laget av en hovedvekt av xarello som er den mest strukturerte av de tre, og derfor unngås også det litt rustikke/oksiderte preget du ofte finner i billigcava.
En annen er selve framstillingen. Prosecco lages så å si utelukkende med tankmetoden – boblene skapes i en lukket tank, en prosess som ikke tar mer enn noen uker. Mens klassisk metode, slik vi kjenner den fra eksempelvis Champagne, er lovpålagt for cava. Det betyr at boblene skapes i flasken i det som kalles andregangsgjæringen. Vinen hviler på bunnfallet, og får aromaer og karakter fra det, for denne vinen er det snakk om 18-20 måneder, før omkorking.
Et helt annet produkt med andre ord. Og boblene blir også annerledes selv om trykket målt i bar er det samme, er kvaliteten på skummet, eller moussen avhengig av blant annet forholdene hvor flaskene hviler på bunnfallet. En kjeller med naturlig temperatur og fuktighet er ideelt. Tiden er altså også av betydning. For cava er det minimum ni måneder, men de fleste kvalitetsprodusenter lar vinen ligge lenger enn det.
Dosage – tilsetting av sukker ved omkorkingen – kan brukes til å skjule feil, eller løfte fram enkelte sider av smaken – omtrent som sminke. Å la en billig boblevin være helt naturlig er selvsagt en risiko, det krever at råvaren vinen er laget av er optimal og feilfri. Prosecco lages av druen glera som vanligvis ikke kler den nakne stilen.
Men det finnes unntak – det heter colfondo
Det skyldes at den har en del bittertoner som må avrundes med sødme. Det betyr ikke at vin med dosage er noe galt med – de fleste musserende viner har til dels mye restsødme. Den rosa utgaven av ukens vin, G. Reynolds Finissima Cava Brut Rosé, har eksempelvis 8 gram restsukker, men god syrefriskhet gjør at den ikke oppleves søt, bare fruktig og med lett parfymert karakter. Rosa bobleviner trenger ofte litt mer restsødme enn de hvite. Årsaken er druematerialet som bidrar med tanniner fra skallet og dette forholdet må administreres nøye gjennom vinmakingsprosessen. Så her gjør dosagen jobben med å runde av eventuelle skarpe kanter. Og det er absolutt vellykket i denne, spesielt når du tar prisen på 99,90 i betraktning. Det er uforskammet billig.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....