Ukens vin

Mens vi venter på lunere tider, anbefaler vi at du tiner deg opp med litt hetvin. Den varmer på minst to måter etter at regjeringen velvilligst satte ned avgiften tidligere i år. Ukens vin er derfor 28,8 prosent billigere nå enn før årsskiftet.
Redaksjonen
10 Februar 2000 - 12:04

Vi har valgt en Late Bottled Vintage (LBV) portvin som denne ukes vin og som representant for hetvinene som har levd et liv i skyggen av meningsløst høye avgifter i mange år. Croft LBV 1994 koster kroner 96,10 (varenr. 32289, bestillingsutvalget) for en halvlitersflaske etter at Stortinget vedtok en lenge ønsket avgiftsreduksjon. For Crofts del er det altså resultatet at prisen er gått ned med hele 38,90 kroner.

Og hva får du så for knappe hundrelappen? Jo, en ungdommelig og fyrig portvin med masse bærsødme, fine syrer og en relativt varm finish. 1994 var et godt år i Douro-dalen, og vintage portvinene bør helst tilbringe enda mange år i mørke kjellere før de drikkes. Late Bottled Vintage derimot har lengre fatlagring (4-6 år) før den tappes i flasker, og skal i prinsippet ikke lagres noe særlig mer.

Det er altså en ung portvinstil hvor alkoholen ikke alltid er like integrert som i en lagret portvin (tawny). Denne voldsomme bærsødmen kan du like eller ikke, men den varmer i alle fall godt og er besnærende på denne tiden av året når vi er uten tilgang på friske bær som smaker noe. Og det er faktisk ikke mange som klarer å si nei til noen dråper portvin av dette slaget.

Nyt den alene, eller prøv som mange før deg har gjort med varierende aksept, å drikke den til en kraftig pepperbiff. Dessuten er 50 cl flaske en stor fordel, siden du er sikrere på at kvaliteten skal holde seg på topp helt til siste dråpe enn med en normalflaske. Skulle det likevel bli igjen en skvett, kan den gjemmes.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her