Trøndersk vinkelnerseier

For første gang går seieren i en vinkelnerkonkurranse til en servitør utenfor Oslo. Alexander Skjefte fra Kontoret Bar og Brasserie i Trondheim er dermed landets dyktigste vinservitør under 28 år.
Redaksjonen
18 Mars 2002 - 02:00

Finalen i konkurransen Young Sommelier of the Year 2002 den 17. mars ble en stor dag for Trondheim. Alexander Skjefte fra Kontoret Bar og Brasserie har bevist at han ikke bare er byens unge vinkelnerstjerne men også hele Norges. En seier som gir mersmak. - Dette var første gang jeg stilte opp i en vinkonkurranse, tidligere har jeg vært med i andre tevlinger for servitørlærlinger og for bartendere. Men jeg kommer garantert til å være med flere ganger. Neste mål er NM for vinkelnere i Stavanger i januar 2003, forteller den lykkelige vinneren.
 
Komplisert champagne
Skjefte (i midten) overbeviste juryen etter sterk konkurranse fra Pontus Dahlstrøm, Restaurant Bagatelle (til høyre) og Odd Jarle Kvamme, Hotell Alexandra i Loen (til venstre) i den avsluttende finalen som bestod i å blindsmake og gi en beskrivelse av tre forskjellige viner med publikum til stede. De tre vinene viste seg å være tre champagner fra en og samme produsent, Moët & Chandon, som alle er fra hver sin grand cru-vinmark og av en enkelt drue. Svært komplisert med andre ord. Men så er heller ikke det primære målet å finne ut eksakt hva som er i glasset. Det viktigste er å resonnere seg frem til et svar på en best mulig måte samt ikke minst gi god vurdering av produktet som følge til mat.
 
- Faktisk så har vi akkurat tatt inn disse tre champagnene på Kontoret, men jeg har ennå ikke rukket å smake dem, er Skjeftes kommentar. Og for alle som er i nærheten av arbeidsplassen hans og har lyst å smake på sakene, så kan Skjefte opplyse om at prisen kun er 1 krone mer enn polprisen, hvilket vil si at du må ut med den nette sum av 650 kroner. Og det kan vel kalles et gjestevennlig påslag.
 
Skjefte kommer snart til å få påfyll på champagnekunnskapene i det førstepremien er en reise og opphold i Champagne hos Moët & Chandon. Reisefølge blir seierherren fra Young Chef of the Year 2001, Bent-Åge Rustad, Statholdergaarden, Oslo.
 
Premiere
Konkurransen Young Sommelier of the Year 2002 som ble arrangert for første gang i år er et samarbeid mellom Den Norske Vinkelnerforening, fagbladet og nettstedet Apéritif samt Moët & Chandon. Målet er å stimulere interessen for vinkelneryrket blant yngre servitører samt å gi dem verdifull konkurransetrening til fremtidige konkurranser på nasjonalt, nordisk og internasjonalt nivå. Remi Madsen, formann i juryen og president i Den Norske Vinkelnerforening er meget godt fornøyd med oppslutningen: - Det er veldig gledelig å registrere at vi har rundt 30 servitører under 28 år fordelt over det ganske land som er så interessert i vin at de melder seg på en kunnskapskonkurranse av denne typen. Jeg er dessuten svært godt fornøyd med nivået på besvarelsene til de 10 deltakerne i de innledende finalerundene.
 
I juryen satt også Aase E. Jacobsen, redaktør Apéritif, Dan Lystad, restaurantsjef Le Canard og innehaver av NM-tittelen for vinkelnere samtidig som han er klar for Nordisk mesterskap for sommelierer i Helsinki den 21. mars. Representanten for Moët & Chandon var Geir H. Eikeland, adm. dir. Strøm. Finalen gikk på Hotel Continental i Oslo.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Jan H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her