Tre nye spydspisser på matfeltet

Kystens Hus AS i Tromsø, Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane AS og Dyrskun Arrangement AS i Seljord er tildelt status som inkubator for mat- og naturbaserte næringer.
Redaksjonen
14 Januar 2010 - 15:00

Inkubatorprogrammet i regi av SIVA er opprettet for å få fram flere vekstbedrifter innen mat- og naturbaserte næringer. Potensielle vekstbedrifter og offensive gründere innen mat- og naturbasert næring blir tilbudt individuell oppfølging. Dette skjer i et innovasjonsmiljø som både har spisskompetanse på kommersialisering og forretningsutvikling og tilgang på et bredt nettverk.

- Dette er svært gledelig. Når disse inkubatorene er på plass, er det mulig å bistå flere bedrifter innen mat- og naturbaserte næringer til å bli lønnsomme og vokse, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

De tre nye inkubatorene er et viktig supplement til de tre eksisterende inkubatorene i hhv Rogaland (Ipark), Hedmark (Kunnskapsparken) og Nord-Trøndelag (Proneo).

Må drive forretning
For å bli opptatt i en inkubator, må bedriftene dokumentere gode forretningsmessige muligheter, klare mål for virksomheten samt vilje og mulighet til å satse.

Inkubatorene er en fysisk samlokalisering av nyetablerte bedrifter med vekstambisjoner. Slik samlokalisering gir muligheter for tett oppfølging fra eksterne rådgivere og investorer i tillegg til gode muligheter for læring og kompetanseheving på tvers av bedriftene. Bedriftene vil også nyte godt av infrastruktur som kontorlokaler og få hjelp til nødvendige administrative tjenester. Erfaringene fra eksisterende inkubatorer innenfor mat- og naturbaserte næringer er såpass lovende at satsingen nå utvides med tre nye.

Unik kompetanse
Dyrskun Arrangement as er et selskap som gjennom flere år har hatt stor satsing på matproduksjon. De har nært samarbeid med en rekke matfaglige institusjoner og jobber aktivt med kompetanseoppbygging og rådgivning mot produsenter av lokal mat. Dyrskun får ved sin inkubatorstatus nå en unik mulighet til å videreutvikle miljøet og bidra til økt fokus på forretningsutvikling og kommersialisering.

Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane as er en kunnskapspark som dekker hele fylket og har en kompetanse innenfor kommersialisering og generell forretningsutvikling. Mat- og naturinkubatorsatsingen er planlagt i nært samarbeid med blant andre Kompetansenavet region vest og bransjeorganisasjonen Hanen. Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane har jobbet med inkubasjon i flere år.

Kystens Hus as er et nyetablert firma som har fokus på innovasjonsarbeid innenfor blå og grønn sektor. Bak søknaden for mat- og naturinkubator står flere tunge aktører som Norges Råfisklag, Nofima, Bioforsk Holt Nord, Norinnova for ett felles mål. Inkubatortjenestene skal leveres av Norinnova as som er et kommersialiserings- og investeringsselskap som har jobbet med inkubasjon i flere år.

Bredt samarbeid
Mat- og naturinkubator programmet er et samarbeidsprosjekt mellom Innovasjon Norge og SIVA, med SIVA som programansvarlig. Programmet finansieres med midler fra Landbruks- og matdepartmentet, gjennom verdiskapingsprogrammet for mat (VSP Mat), og Kommunal- og regionaldepartementet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tango er klassisk drink som danser i munnen
Ukens drink

Tango er klassisk drink som danser i munnen

Det oser av lidenskap i dansen som denne drinken henter sitt navn fra - Tango. Men drinken er altså ikke argentinsk selv om noen hevder det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Kylling som bader i rødvin - Coq au vin - er perfekt søndagsmiddag
Dagens rett

Kylling som bader i rødvin - Coq au vin - er perfekt søndagsmiddag

Den franske klassikeren finnes det utallige vrier på. Felles har de at de alltid faller i smak og at det trengs store mengder rødvin, og helst fra Burgund. Først i gryta så i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tango er klassisk drink som danser i munnen
Ukens drink

Tango er klassisk drink som danser i munnen

Det oser av lidenskap i dansen som denne drinken henter sitt navn fra - Tango. Men drinken er altså ikke argentinsk selv om noen hevder det.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her