Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Toscana er i likhet, eller kanskje i enda større grad enn Provence, paradis for stadig flere. God mat og god vin utgjør en stadig viktigere del av ferien, og i Toscana kommer du så nær den perfekte kombinasjonen av de to som overhodet mulig. En kombinasjon som er fullt mulig å gjenskape i Norge, gitt det overdådige utvalget av toscansk vin på polet samt at det knapt er en ingrediens fra det toscanske kjøkken som ikke lar seg oppdrive i norske butikker.
En solid nykommer på vinsiden er produsenten Torraccia di Presura som byr på en usedvanlig prisgunstig rødvin, Il Roggio 2003 (48295). Her får du så mye Toscana-feeling at du lurer på om du virkelig befinner deg på norsk jord.
Alle de forventede deilige chiantiaromaene er på plass i fine doser: Søte røde og mørke bær, innslag av lær og jordsmonn samt litt krydder. Syrligheten er fin og tanninene er akkurat passe tilstede. Og ettersmaken er lang og deilig. En svært så fristende vin som er perfekt til matbordet men som også kan nippes til langt utover sommernatten. Server den gjerne til grillet lyst kjøtt, spekemat, småretter (antipasti), toscanske supper eller fyldige pastaretter.
Denne vinen er en blanding av sangiovese, canaiolo, mammolo og merlot. I og for seg en ganske veletablert blanding for Chianti Classico som er adressen til produsenten, men Il Roggio er likevel klassifisert som IGT Rosso toscano. Årsaken kan virke unødig byråkratisk og streng, for Il Roggio er laget av druer fra vinmarker som er blitt plantet i nyere tid og som ikke gir rett til DOCG Chianti Classico til tross for at de er innenfor grensen. Utbyttet er imidlertid en del høyere enn kravet til Chianti Classico uten at det sjenerer for Il Roggio.
Il Roggio har en meget seriøs storebror Il Tarocco Chianti Classico 2001 (48294) som vil skape stor glede i sensommerens og høstens mørkere kvelder. Men ikke bare i år, for denne vinen vil utvikle seg videre i minst fem år til. Den er langt mer stoffrik og fyldigere enn Il Roggio med bedre syrer og tanniner samt et mer uttalt kirsebærpreg. Så er den da også laget av mer og bedre sangiovesedruer og litt canaiolo. Dessuten har den fått en ekstra dimensjon gjennom et års lagring i franske fat. Et elegant og samtidig rikt følge til gode kjøttretter som ytrefilet, entrecôte eller steik av kalv eller okse, også grillet, med fyldig saus. Utover høsten kan du godt prøve den til lettere/lysere vilt.
Paolo Osti er hjernen bak vinene. En ærgjerrig vinmaker som kjøpte sin egen vingård som ung mann i 1986 og måtte starte helt fra skrætsj. Ikke så verst gitt at det innen Chianti Classico mysser av store og prestisjefylte navn med århundre lange tradisjoner.
En tredel av Ostis vingård på 32 hektar er plantet om. Beliggenheten er i den nordligste delen av det 7200 hektar store Chianti Classio, bare ti kilometer fra Firenze (langs Via Chiantigiana for den som skal ut på tur). Klimaet er relativt varmt siden denne delen av Classico ligger en del lavere enn det mer kuperte terrenget i områdets midtre del. Selv om vinkjelleren er nybygd og velutstyrt, er det tradisjonelle inntrykket av vingården fra 1800-tallet ellers godt ivaretatt.
Foreløpig er tre viner i salg i Norge, hvorav den tredje, Il Tarocco Chianti Classico Riserva 2000 (48293) ikke er fullt så overbevisende som de to andre. Men etter sigende skal Osti ha flere jokere i ermet, så da kan vi vel bare glede oss.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.