Toscansk superkjøp

For deg som ikke kan nyte toscansk vin på stedet, gir ukens vin en god trøst.
Aase E. Jacobsen
20 Juli 2005 - 08:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Toscana er i likhet, eller kanskje i enda større grad enn Provence, paradis for stadig flere. God mat og god vin utgjør en stadig viktigere del av ferien, og i Toscana kommer du så nær den perfekte kombinasjonen av de to som overhodet mulig. En kombinasjon som er fullt mulig å gjenskape i Norge, gitt det overdådige utvalget av toscansk vin på polet samt at det knapt er en ingrediens fra det toscanske kjøkken som ikke lar seg oppdrive i norske butikker.

En solid nykommer på vinsiden er produsenten Torraccia di Presura som byr på en usedvanlig prisgunstig rødvin, Il Roggio 2003 (48295). Her får du så mye Toscana-feeling at du lurer på om du virkelig befinner deg på norsk jord.

Alle de forventede deilige chiantiaromaene er på plass i fine doser: Søte røde og mørke bær, innslag av lær og jordsmonn samt litt krydder. Syrligheten er fin og tanninene er akkurat passe tilstede. Og ettersmaken er lang og deilig. En svært så fristende vin som er perfekt til matbordet men som også kan nippes til langt utover sommernatten. Server den gjerne til grillet lyst kjøtt, spekemat, småretter (antipasti), toscanske supper eller fyldige pastaretter.

Denne vinen er en blanding av sangiovese, canaiolo, mammolo og merlot. I og for seg en ganske veletablert blanding for Chianti Classico som er adressen til produsenten, men Il Roggio er likevel klassifisert som IGT Rosso toscano. Årsaken kan virke unødig byråkratisk og streng, for Il Roggio er laget av druer fra vinmarker som er blitt plantet i nyere tid og som ikke gir rett til DOCG Chianti Classico til tross for at de er innenfor grensen. Utbyttet er imidlertid en del høyere enn kravet til Chianti Classico uten at det sjenerer for Il Roggio.

Il Roggio har en meget seriøs storebror Il Tarocco Chianti Classico 2001 (48294) som vil skape stor glede i sensommerens og høstens mørkere kvelder. Men ikke bare i år, for denne vinen vil utvikle seg videre i minst fem år til. Den er langt mer stoffrik og fyldigere enn Il Roggio med bedre syrer og tanniner samt et mer uttalt kirsebærpreg. Så er den da også laget av mer og bedre sangiovesedruer og litt canaiolo. Dessuten har den fått en ekstra dimensjon gjennom et års lagring i franske fat. Et elegant og samtidig rikt følge til gode kjøttretter som ytrefilet, entrecôte eller steik av kalv eller okse, også grillet, med fyldig saus. Utover høsten kan du godt prøve den til lettere/lysere vilt.

Paolo Osti er hjernen bak vinene. En ærgjerrig vinmaker som kjøpte sin egen vingård som ung mann i 1986 og måtte starte helt fra skrætsj. Ikke så verst gitt at det innen Chianti Classico mysser av store og prestisjefylte navn med århundre lange tradisjoner.

En tredel av Ostis vingård på 32 hektar er plantet om. Beliggenheten er i den nordligste delen av det 7200 hektar store Chianti Classio, bare ti kilometer fra Firenze (langs Via Chiantigiana for den som skal ut på tur). Klimaet er relativt varmt siden denne delen av Classico ligger en del lavere enn det mer kuperte terrenget i områdets midtre del. Selv om vinkjelleren er nybygd og velutstyrt, er det tradisjonelle inntrykket av vingården fra 1800-tallet ellers godt ivaretatt.

Foreløpig er tre viner i salg i Norge, hvorav den tredje, Il Tarocco Chianti Classico Riserva 2000 (48293) ikke er fullt så overbevisende som de to andre. Men etter sigende skal Osti ha flere jokere i ermet, så da kan vi vel bare glede oss.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her