Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Så skal produsenten Bibi Graetz ha anstrengt seg ekstra mye denne gangen for at Casamatta Rosso 2013 (15636) skal komme i toppform. Selv har norgesvennen Graetz brukt den snørike vinteren maksimalt for sin egen formkurve (men han skal ikke være blant markaterroristene i kondomdress).
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Derfor passer også denne vinen optimalt nå som vinteren definitivt har forlatt oss og vårlige aktiviteter nærmer seg. Også fordi den bare har 12 prosent alkohol, noe som blir mer og mer sjeldent for vin fra Sør-Europa.
Nesten økologisk
Graetz henter druene til Casamatta hos gode venner over hele Toscana, også Chianti Classico og sågar fra hans egen vingård, Vincigliata, som gir den berømte
Testamatta og supervinen Colore (til kroner 4575 som spesialimport).
Graetz foretrekker druer fra gamle vinstokker selv i disse rimelige vinene, som for øvrig er satt ned i pris, og en stor andel av druene er økologisk dyrket. Casamatta finnes også i en hvit og rosa utgave som begge er å få i like nytappet 2010-årgang.
Gamle vinstokker Casamatta-vinene vinifiseres hos et kooperativ i Fiesole siden Graetz ikke har kapasitet til å håndtere så store volum i egen kjeller. Den er mer dimensjonert for volum av "egne" viner, rundt 50-60.000 flasker.
Graetz er for øvrig en nykommer i vinverdenen, all den tid Testamatta og Colore ble laget først i 2000. Frem til da ble familiens 2,5 hektar pleid av gartneren som også laget vin, men mer for hverdagsbruk, og helt uten å ta ut potensialet som lå i de inntil 80 år gamle vinstokkene.
Eget etikettdesign De første årene måtte den kunstutdannete Graetz ha hjelp av en ønolog, men siden 2004 har han gjort alt selv. Det vil si frem til i fjor da han ansatte den unge og ambisiøse vinmakeren Elena Pozzolini. Men Graetz deltar fortsatt aktivt i både vinmarker og vinkjeller, ved siden av at han selvsagt står for alle etikettene.
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste eller
søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.