Topp sørafrikansk aften

Den 23. mars -99 arrangerte Markveien Mat og Vinhus for Apéritifs lesere av nettutgaven en helaften viet det sørafrikanske kjøkken, selvsagt akkompagnert av landets viner.
Redaksjonen
18 Mars 1999 - 14:36

Masala scampi med papaya blatjang, koriander relish og stekte tomater fikk følge av Mountain Shadows Sauvignon Blanc 1997 (kroner 82,80, basis, varenr. 11131) og Arniston Bay 1997 (kroner 84,80, bestillingsutvalg, varenr. 31269). Begge vellagede viner til svært gunstige pris. Kombinasjonen chenin blanc og chardonnay vi finner i Arniston Bay fungerer meget godt med kryddersterk mat.
 
Hovedretten var Bobotie som Sør-Afrikas nasjonalrett basert på kvernet lammekjøtt. Den ble servert med søt safranris med rosiner og kanel, mango chutney, løk og tomat sambal samt poppadums. Vinene Mountain Shadows Pinotage 1997 (kroner 84,80, basis, varenr. 3349) og Oak Village Reserve 1997 (kroner 94,80, basis, varenr. 10058) viser to ulike sider av Sør-Afrika. Den ene er en utmerket uttrykk for landets nasjonaldrue, mens den andre er en særegen blanding av cabernet sauvignon, syrah og merlot med behagelig fatdose. Sistnevntes søtlige aromaer matchet med det sammensatte krydderbildet i maten fungerer best for de fleste, selv om det er vanskelig å overse den nydelige frukten i pinotagen.
 
Til dessert hadde Baer valgt en sennep- og pepperkrydret emmenthalerterte med eple og caraway-coleslaw. Og til den kenyanske kaffen vanket det småkaker som også er typiske for cape malay-kjøkkenet.
 
Kulinarisk smeltedigel
Sør-Afrikas populære TV-kokk, Cass Abrahams, er den iherdigste beskytteren av det ekte sørafrikanske kjøkken, nemlig cape malay cuisine. Nå er hennes serie av krydre, chutneyer og sauser i salg i Norge.
 
Det sørafrikanske kjøkken bærer spor fra alle kulturer som gjennom flere hundre år har vært representert i landet lengst sør på det afrikanske kontinent. Hollendernes og britenes kulinariske bidrag er dominerende men ikke særlig spennende. Det er imidlertid påvirkningen fra indisk og malaysisk kjøkken. Og det er denne tradisjonen Cass Abrahams har tatt vare på. Indere, indonesere og malayere kom som politiske og faglærte slaver til Sør-Afrika på 1700-tallet. Hollenderne hadde på det tidspunktet behov for dyktige mennesker til å bygge opp sin viktige koloni på Afrikas sørspiss. Malayslavene var ettertraktede blant annet som kokker. Malayerne blandet seg etter hvert med mange andre folkeslag fra Afrika og Europa. Men på grunn av deres sterke muslimske tro forble de et eget samfunn. Og er det fortsatt i dag. Men kjøkkenet preges fortsatt av alle kulturene som dagens cape malaybefolkning er satt sammen av.
 
Derfor finner vi sambal og sosatie (satay) som i Indonesia/Malaysia og samosa, pickles og blatjang (chutney) som i India. Cass Abrahams har selvsagt sin egen masala-resept. Den er selve grunnstammen i de forskjellige rettene, særlig curryene. Oppskriften deler hun gledelig med leserne i sin kokebok. Serien Cass Abrahams Cape Malay Cuisine importeres av DistriNor (tel 22 32 86 90) og omfatter en rekke krydderblandinger til ulike curryretter, fruktpickles, og sauser.
 
Nytt tilbud til Apéritifs lesere
Apéritif arrangerer den 3. mai -99 et kurs om hvordan kombinere mat og vin på Restaurant Klosteret i Oslo. Kvelden starter med en vinsmaking og gjennomgang av temaet mat og vin i kombinasjon. Hvilke ingredienser og smaker passer sammen og hvilke kommer garantert til å kræsje. Denne delen varer ca 1,5 time.
 
Vi går deretter til bords, og det serveres en fireretters middag med tilhørende viner og diskusjoner ledet av Berens. Her får du vite mer:
Tekst: Aase E. Jacobsen
19.04.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her