Topp sørafrikansk aften
Den 23. mars -99 arrangerte Markveien Mat og Vinhus for Apéritifs lesere av nettutgaven en helaften viet det sørafrikanske kjøkken, selvsagt akkompagnert av landets viner.
Redaksjonen
18 Mars 1999 - 14:36
Masala scampi med papaya blatjang, koriander relish og stekte tomater fikk følge av Mountain Shadows Sauvignon Blanc 1997 (kroner 82,80, basis, varenr. 11131) og Arniston Bay 1997 (kroner 84,80, bestillingsutvalg, varenr. 31269). Begge vellagede viner til svært gunstige pris. Kombinasjonen chenin blanc og chardonnay vi finner i Arniston Bay fungerer meget godt med kryddersterk mat.
Hovedretten var Bobotie som Sør-Afrikas nasjonalrett basert på kvernet lammekjøtt. Den ble servert med søt safranris med rosiner og kanel, mango chutney, løk og tomat sambal samt poppadums. Vinene Mountain Shadows Pinotage 1997 (kroner 84,80, basis, varenr. 3349) og Oak Village Reserve 1997 (kroner 94,80, basis, varenr. 10058) viser to ulike sider av Sør-Afrika. Den ene er en utmerket uttrykk for landets nasjonaldrue, mens den andre er en særegen blanding av cabernet sauvignon, syrah og merlot med behagelig fatdose. Sistnevntes søtlige aromaer matchet med det sammensatte krydderbildet i maten fungerer best for de fleste, selv om det er vanskelig å overse den nydelige frukten i pinotagen.
Til dessert hadde Baer valgt en sennep- og pepperkrydret emmenthalerterte med eple og caraway-coleslaw. Og til den kenyanske kaffen vanket det småkaker som også er typiske for cape malay-kjøkkenet.
Kulinarisk smeltedigel
Sør-Afrikas populære TV-kokk, Cass Abrahams, er den iherdigste beskytteren av det ekte sørafrikanske kjøkken, nemlig cape malay cuisine. Nå er hennes serie av krydre, chutneyer og sauser i salg i Norge.
Det sørafrikanske kjøkken bærer spor fra alle kulturer som gjennom flere hundre år har vært representert i landet lengst sør på det afrikanske kontinent. Hollendernes og britenes kulinariske bidrag er dominerende men ikke særlig spennende. Det er imidlertid påvirkningen fra indisk og malaysisk kjøkken. Og det er denne tradisjonen Cass Abrahams har tatt vare på. Indere, indonesere og malayere kom som politiske og faglærte slaver til Sør-Afrika på 1700-tallet. Hollenderne hadde på det tidspunktet behov for dyktige mennesker til å bygge opp sin viktige koloni på Afrikas sørspiss. Malayslavene var ettertraktede blant annet som kokker. Malayerne blandet seg etter hvert med mange andre folkeslag fra Afrika og Europa. Men på grunn av deres sterke muslimske tro forble de et eget samfunn. Og er det fortsatt i dag. Men kjøkkenet preges fortsatt av alle kulturene som dagens cape malaybefolkning er satt sammen av.
Derfor finner vi sambal og sosatie (satay) som i Indonesia/Malaysia og samosa, pickles og blatjang (chutney) som i India. Cass Abrahams har selvsagt sin egen masala-resept. Den er selve grunnstammen i de forskjellige rettene, særlig curryene. Oppskriften deler hun gledelig med leserne i sin kokebok. Serien Cass Abrahams Cape Malay Cuisine importeres av DistriNor (tel 22 32 86 90) og omfatter en rekke krydderblandinger til ulike curryretter, fruktpickles, og sauser.
Nytt tilbud til Apéritifs lesere
Apéritif arrangerer den 3. mai -99 et kurs om hvordan kombinere mat og vin på Restaurant Klosteret i Oslo. Kvelden starter med en vinsmaking og gjennomgang av temaet mat og vin i kombinasjon. Hvilke ingredienser og smaker passer sammen og hvilke kommer garantert til å kræsje. Denne delen varer ca 1,5 time.
Vi går deretter til bords, og det serveres en fireretters middag med tilhørende viner og diskusjoner ledet av Berens. Her får du vite mer:
Tekst: Aase E. Jacobsen
19.04.99
Forsiden akkurat nå