Test av tokaj

Redaksjonen
14 Desember 2006 - 14:29

Prisene er dessuten stort sett akseptable, i hvert fall for 5 puttonyos og "lavere", men selv for 6 puttonyos som kan leve tilnærmet ubegrenset er det ikke noe å si på literspriser på 6-800 kroner.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Max Hansen, restaurantsjef, Haga.

Testen, som ble gjennomført 8. november 2006, omfatter 14 tokajere i alle kategorier.

Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk overhodet ingen andre opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Remi Madsen       Torstein Østenstad         Max Hansen
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

÷ (92p)
Oremus Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1999
Tokaj-Oremus
Ungarn - Tokaji
20554 VSD - kr 389,90 (50cl)
Basisutvalg (Parti)
Halden & Magdal - Wine Brothers
Farge og duft: Gullgul. Rik fyldig duft med masse aprikos, sitrus, fersken samt litt honning.
Smak: Stort rikt anslag, flotte syrer, deilig sødme, veldig ren og god finish med masse frukt. (1999)
Bruksområde: En dessert i seg selv.
Vurdering: En fortsatt meget ung tokajer som har et langt liv foran seg. Meget godt kjøp. 92 p (1999)
Laget av: 80% Furmint, 20% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 9,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30 md. fatlagring, 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Disznókö Tokaji Aszú Eszencia 1993
Dom. Disznökö
Ungarn - Tokaj
46321 VSD - kr 899,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gyllenbrun. Stor rik og sammensatt duft med nøtter, tørket frukt, botrytis, blomster, humle og malt/mokka.
Smak: Rikt anslag, fantastisk syre, mye botrytispreg gir en overraskende tørr munnfølelse som sammen med den utrolige syren balanserer den store sødmen veldig godt, sitter veldig lenge. (1993)
Bruksområde: Meditasjonsvin.
Vurdering: En stor tokajer som vil holde mye lenger enn de fleste av oss men prisen er høy. 92 p (1993)
Laget av: Furmint
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Bestill her:

÷ (91p)
Betsek Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1996
The Royal Tokaji Wine Comp.
Ungarn - Tokaji
40063 Cuveco - kr 317,50 (50cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Lys brun med oransje kant. Edel duft med oksiderte toner, en del botrytis, dempet frukt, mye nøtter, kaffe, sjokolade og trevirke.
Smak: Følger duften, edel sødme, bra syre, lang ettersmak med en del trevirke og nøtter i finishen. (1996)
Bruksområde: Rike desserter med nøtter og sjokolade.
Vurdering: En noe utviklet men flott tokajer som holder fint i fem-seks år til - minst. Godt kjøp. 91 p (1996)
Laget av: 65% furmint, 35% harselevu
Alkoholinnhold: 9,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 7 års lagring i gamle eikefat.
Bestill her:

÷ (91p)
Kapi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1999
Disznókó
Ungarn - Tokaji
20552 VSD - kr 645,50 (50cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinarius
Farge og duft: Dyp gullgul. Nydelig duft med en del botrytis, honning, sitrus, aprikos og nøtter.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, stor sødme og mye botrytis gir et litt tungt preg men balanseres godt av en flott syre, veldig tiltalende nøttepreg samt appelsinskall i finishen. (1999)
Bruksområde: Rike desserter med nøtter og tørket frukt.
Vurdering: En kompleks tokajer som tåler minst to tiår til. Vel verd prisen. 91 p (1999)
Laget av: 100% Furmint
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30 md. fatlagring (20% nye fat), 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (90p)
Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1993
Crown Est.
Ungarn - Tokaji
13350 Vectura - kr 103,90 (25cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vectura
Farge og duft: Gyllenbrun. Edel duft i den oksiderte stilen, en del trevirke, tørket frukt, gule frukter, aprikos, appelsinskall og botrytis.
Smak: Følger duften, en del nøtter og bivoks, imponerende syrer, god fylde, lang og veldig god ettersmak. (1993)
Bruksområde: Nøttedesserter.
Vurdering: En flott og drikkeklar tokajer som vil holde i minst 10 år til. Meget godt kjøp. 90 p (1993)
Laget av: 50% Furmint, 50% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vin fra «normale» druer blandes med vin fra Aszúdruer, angrepet av edelråte. Vinen gjennomgår en 2. gangs, oksidativ, gjæring på fat. Lagret minst 3 år på eikefat.
Bestill her:

÷ (90p)
Royal Tokaji Aszu Blue Label 5 Puttonyos 2000
The Royal Tokaji Wine Comp.
Ungarn - Tokaj
31403 Cuveco - kr 127,00 (25cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Messinggul med oransje toner. Dyp intens duft av gule frukter, særlig aprikos og appelsinskall, syltet kvede og eple samt noe botrytis.
Smak: Meget fyldig anslag, flott sødme, god syre, deilig fruktpreg i finishen. (2000)
Bruksområde: Crème brûlée.
Vurdering: En veldig deilig og ikke minst ung tokayer som vil utvikle seg videre i minst ti år. Meget godt kjøp. 90 p (2000)
Laget av: Furmint, hárslevelü, muscat lunel
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Baron Bornemisza Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1993
Gabor Orosz
Ungarn - Tokaji
55378 Vectura - kr 325,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
World Wines
Farge og duft: Mørk gyllen. Stor duft med både syltet gul frukt og tropisk frukt samt en del botrytis og blomster.
Smak: Stor sødme i anslaget som gir en bløt munnfølelse, god syre som tørker relativt godt opp, sitter lenge. (1993)
Bruksområde: Fruktkaker med krem.
Vurdering: En god tokajer for de neste åtte-ti årene. Vel verd prisen. 88 p (1993)
Laget av: 100% furmint
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Royal Tokaij Late Harvest Áts Cuvée 2004
The Royal Tokaji Wine Comp.
Ungarn - Tokaji
55122 Cuveco - kr 121,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul. Delikat duft av søte gule frukter.
Smak: Fruktig sødmefylt anslag, særlig er aprikosfrukten god, fin sødme og balanserende syre, fin tørrhet i finishen.(2004)
Bruksområde: Lettere fruktdesserter, oster.
Vurdering: En fruktig og sjarmernde vin som er best innen fire-fem år. Meget godt kjøp. 87 p (2004)
Laget av: 50% furmint, 20% harselevu, 30% yellow muscat
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1995
Disznókó
Ungarn - Tokaj
11684 VSD - kr 199,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Messinggul. Fin duft av aprikos, syltet frukt, appelsin, honning og en del botrytis.
Smak: Bløtt anslag, bra fylde, bløt syre, god frukt, sitter lenge med botrytis, urter og søt frukt i finishen. (1995)
Bruksområde: Kaker.
Vurdering: Best innen tre-fire år. Godt kjøp. 87 p (1995)
Laget av: 60% furmint, 28% harslevelu, 10% oremusz, 2% muscat de lunel
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 36 md fatlagring, 6 md flaskemodning.
Bestill her:

+ (87p)
Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2003
Disznókö
Ungarn - Tokaji
14713 VSD - kr 129,90 (50cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vinarius
Farge og duft: Gyllengul. Flott duft av søt syltet frukt, aprikos, rosiner, noe botrytis.
Smak: Bløtt anslag, delikat sødme, bra syre og god frukt, sitter en god stund. (2003)
Bruksområde: Ikke for tunge/fete fruktdesserter.
Vurdering: Best innen et par år. Meget godt kjøp. 87 p (2003)
Laget av: 80% Furmint, 20% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 3 md. fatlagring.
Bestill her:

(84p)
Mandolás Tokaji Furmint 2003
Tokaj-Oremus
Ungarn - Tokaji
15268 VSD - kr 139,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Halden & Magdal - Wine Brothers
Farge og duft: Gullgul. God fruktig duft med mye aprikos og en del fat.
Smak: Fyldig anslag, litt tung på grunn av bløt syre og en del eik, tydelig mineralkarakter, sitter lenge med en del fat. (2003)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt eller fisk.
Vurdering: Best nå. Godt kjøp. 84 p (2003)
Laget av: 100% Furmint
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 7 md. fatlagring i nye ungarske eikefat, 7 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (83p)
St. Stephan's Crown Tokaji Aszu 3 Puttonyos 1999
Henkell & Söhnlein
Ungarn - Tokaj
42719 Vectura - kr 150,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Eurowine
Farge og duft: Mørk strågul. Mye blomster og honning samt rosiner og snev av urter.
Smak: Lett sødme i anslaget, litt urene botrytistoner, fine syrer, bivoks i finishen, sitter en stund. (1999)
Bruksområde: Kaker.
Vurdering: Grei nok. Vel verd prisen. 83 p (1999)
Laget av: Tokaji furmint, hárslevelu
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Disznókö Dry Furmint 2003
Disznókó
Ungarn - Tokaj
47189 VSD - kr 104,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Lys klar gul. Moden gul frukt samt blomster og mineraler i duften som er litt fet.
Smak: Fruktig anslag, en del mineraler i midten, ok tørrhet i finishen. (2003)
Bruksområde: Lyst kjøtt uten for mye fedme.
Vurdering: Kunne vært litt friskere. Bør nytes nå. Verd prisen. 82 p (2003)
Laget av: Furmint
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

Kork-/flaskefeil:
 
Disznókö Tokaji Szamorodni Édes1999
Dom. Disznökö
Ungarn - Tokaj
46322 VSD - kr 145,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Vurdering: Kork-/flaskefeil. (1999)
Laget av: Furmint
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her