Test av julebrus

Det er oppskriften på den perfekte julebrusen. Og den kommer i år fra Borg.
Redaksjonen
07 Desember 2006 - 02:01

Julebrusen skal være rød. Det er det gutte- og jentesterke panelet enig om - uavhengig av alder - etter å ha testet 13 forskjellige julebrus. Det er den røde brusen du leter etter i butikken.

Perfekt rett og slett
De fruktchampagnelignende og til og med appelsinbrusaktige versjonene passer ikke inn i bildet og forventingene til en julebrus. Verken når det gjelder lukt eller smak.

Derfor går Borg Julebrus Rød til topps. Men også fordi denne brusen er den som har akkurat passe av alt, samtidig som den ikke er altfor kunstig i smaken.

Voksenbrus, nei takk
CB Julebrus som har en langt mer dempet julebrussmak er likevel en god brus.

De voksne julebrusene faller ikke i smak hos de yngste. Men kan passere for de som ønsker søte alkoholfrie alternativer. Nå er det jul igjen.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet består av Julie (14), Sigrid (14), Vilde (14), Jesper (11), Jonathan (13), Sebastian (15), Mads (20), Alexander (20), Gaute (32), Alice (30), Roger (43) og Lill (43).

Testen, som ble gjennomført 28. november 2006, omfatter 13 julebrus. Smakingen ble foretatt blindt etter farge. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.

+
Borg Julebrus Rød
Hansa Borg Bryggerier AS
33 cl
Farge og duft: Flott klar rosa. Lukter søtt og godt, selvsagt litt kunstig tutti-fruttiaktig.
Smak: Det samme i smaken, men ikke fullt så kunstig, bra med kullsyre, forfriskende, bare god rett og slett.
Vurdering: Dette er julebrusen vi ønsker oss til jul! Den kan inntas i nesten ubegrensete mengder. Og denne vil familien kunne samle seg om.

-
CB Julebrus
Hansa Borg Bryggerier AS
33 cl
Farge og duft: Rødbrun. Søtlig julebruslukt blandet med fruktchampagne, ganske god.
Smak: Det samme i smaken, litt karamell og krydder, minner mye om god fruktchampagne, bra kullsyre, god brussmak rett og slett.
Vurdering: En god brus men litt lite julebrussmak.

+
Borg Julebrus Gylden
Hansa Borg Bryggerier AS
33 cl
Farge og duft: Gyllen. Lukter som saftis, epler, eller fruktchampagne rett og slett.
Smak: Helt grei, kanskje litt lite kullsyre (dør litt fort), ganske frisk men mer enn søt nok.
Vurdering: Helt grei brus men altså feil farge i følge de unge. Ok julealternativ for den som ikke liker rødbrus.

+
Romas Julebrus brun
Roma Mineralvannfabrikk, Morten Bergersen AS
33 cl
Farge og duft: Gyllen, ikke ekte julebrusfarge. Lukter litt kunstig, tyggis- og såpe/shampoaktig duft.
Smak: Minner om fruktchampagne, mye kullsyre, veldig søt, litt vaniljesmak, litt bitter til slutt.
Vurdering: Minner ikke mye om julebrus men for de som liker skikkelig søt brus er den grei nok.

+
Grans Julebrus
Grans Bryggeri
33 cl
Farge og duft: Klar fin julebrusfarge. Ganske mye kunstige jordbær og litt husholdningssaft.
Smak: Masse kullsyre og mye kunstige jordbær, men ikke altfor søt.
Vurdering: Så kunstig som bare julebrus kan være. Kun for barnlige sinn.

Lillehammer/Hamar Julebrus
Ringnes
33 cl
Farge og duft: Brun - gyllen. Lukter veldig søtt, også noe vaniljesukker.
Smak: Veldig søt med litt lite kullsyre, blir litt dvask og kvalmende.
Vurdering: For den som vil ha et skikkelig sukkerkick.

Hansa Julebrus
Hansa Borg Bryggerier AS
33 cl
Farge og duft: Lys rosa. Litt svak bærduft som tynn saft, ganske syntetisk.
Smak: Litt skarp bærsmak, litt mye sukker, litt vassen, mister kullsyren litt vel raskt.
Vurdering: Sånn passe.

+
Dahls julebrus
Ringnes
33 cl
Farge og duft: Brunoransje. Ikke så verst duft, minner mye om sanasol.
Smak: Ganske syrlig men det hjelper ikke siden den er veldig søt og ikke har så veldig mye kullsyre, litt ekkel ettersmak.
Vurdering: Lukter bedre enn den smaker. Kun i nødstilfeller.

+
Trio Julebrus
Mack's Øl- og mineralvannsfabrikk
50 cl
Farge og duft: Nesten fluoriserende oransje. Lukter som billig appelsinbrus, litt klementin og appelsinskall,juksejuice.
Smak: Ganske frisk, litt kunstig appelsinsmak.
Vurdering: Grei som appelsinbrus men langt unna julebrus.

Aass Julebrus
Aass Bryggeri
50 cl
Farge og duft: Lys lillarosa. Tyggisaktig duft også noe solbær og kokos.
Smak: Ekstremt søt, kunstig, mye kullsyre, smaker billig rett og slett.
Vurdering: Beklager, Julebruskongen, men din yndlingsbrus er nok ikke så god som du vil ha det til.

-
Ingefærøl jul - voksen smak
Roma Mineralvannfabrikk, Morten Bergersen AS
50 cl
Farge og duft: Gyllen. Lukter nesten som Zalo blandet med ingefærøl.
Smak: Mye krydder, særlig syltet ingefær, og en del sukker gjør at den smaker omtrent som en lys gløgg, litt kvalmende.
Vurdering: Ord som motbydelig og magevrenger ble brukt blant de yngste. Kanskje de voksne liker den bedre? Til pølser?

-
Romas tradisjonelle juledrikk - Julemust - voksen smak
Roma Mineralvannfabrikk, Morten Bergersen AS
50 cl
Farge og duft: Nesten svart, colaaktig. Lukter som hostesaft med noe malt (øl), sterk iste og mye krydder litt gummi. Litt kunstig.
Smak: Det samme kommer igjen i smaken, passe søt men mye bitterhet, minner også litt om billig cola.
Vurdering: Ikke server dette til ungene. De tror det er alkohol i brusen! Men som voksendrikk fortjener den -. Blandevann eller alkoholfritt alternativ til stout.

-
Romas Julebrus rød
Roma Mineralvannfabrikk, Morten Bergersen AS
Farge og duft: Blålillarosa - ser litt giftig ut. Veldig søt og kunstig med mye parfyme/roser og kokos!
Smak: Mye søtt jordbærpreg, nesten som sukkerlake nlandet med kunstige bær og tyggis.
Vurdering: Eneste positive ved denne julebrusen er at den kaller seg julebrus.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her