Test av gresk vin

Etter å ha smakt seg gjennom et litt utvidet utvalg av det greske vintilbudet her til lands, er ikke Apéritifs panel særlig imponert. Kun tre av de 26 vinene touchet firetallet.
Redaksjonen
19 Februar 2001 - 18:03

De to hvite vinene Mantinia og Santorini, begge 1999 og fra Boutari, er gode representanter for Hellas'' moderne hvitvinstil. På den røde side er bildet mer variert og kun én vin, Tsantali Syrah 1997 hevet seg over massen. Noen viner virket dessuten litt slitne, trolig har de ligget lenge på lager i Norge på grunn av liten etterspørsel.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 10. oktober 2000, omfatter de aller fleste greske viner, både røde, hvite og søte som var tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter kategori og område. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover område før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser pr 1. januar 2001. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Hvit

****-
Mantinia 1999

Boutari Peloponnes
Kun Horeca - ca kr 100,-
Eurowine
Farge og duft: Lys strågul. Ganske elegant duft med innslag av mineraler, blomster, krydder og frukt.
Smak: Fruktig og moden smak med OK fylde og gode syrer i avslutningen.
Mat: Lettere fiskeretter med kremsaus.
Vurdering: En behagelig matvin. Godt kjøp.

Santorini 1999

Boutari Santorini
33304 kr 117,10
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Svak gul. Behagelig duft av sitrus og nektarin.
Smak: God og frisk i anslaget, balansert med fine syrer i avslutningen.
Mat: Lette skalldyrretter, grillet kamskjell
Vurdering: Bør serveres godt avkjølt. Verd prisen.

***+
Makedonikos Topikos Oinos 1997
Tsantali Makedonia
6892 kr 81,20
Bestillingsutvalget
Farge og duft: Gyllengul. Søtlig fruktig duft med snev av krydder.
Smak: Relativt friskt anslag, middels fylde, sitruspreget finish.
Mat: Aperitiff, salater.
Vurdering: Lett innsmigrende stil. Godt kjøp.

***-
Inokastrio 1999
Achaia Clauss Peloponnes
Kun Horeca - ca kr 93
Prizelius
Farge og duft: Strågul. Blomster, litchi, fruktskall og -kjerne samt krydder i duften.
Smak: Frisk og fruktig i anslaget, men for kort og spiss.

**+
Pelopas 1999
Achaia Clauss Peloponnes
Kun Horeca - ca kr 88
Prizelius
Farge og duft: Lys gul. Litt kjemisk, uren duft med snev av jordsmonn.
Smak: Skarpt, syrlig anslag, tørr stil.
Vurdering: Mangler sjarm.

Rød

****-
Tsantali Syrah 1997

Tsantali Makedonia
32713 kr 130,60
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk ung rød. Røde og mørke bær krydder og svakt animalske aromaer i duften.
Smak: Følger godt opp duften, behagelige tanniner, tørr finish.
Mat: Lyst vilt som elg med kremsaus.
Vurdering: Litt nyverden-stil, skiller seg ut fra de andre, men trenger mat. Verd prisen.

***+
Halkidikis 1999
Tsantali Makedonia
6751 kr 79,90
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Krystallklar rød. Varm krydret nese med røde bær som jordbær i retning syltetøy og vanilje.
Smak: Saftig godt anslag, fint bærpreg, middels fylde, balansert.
Mat: Lette kjøttretter.
Vurdering: En enkel men vellaget vin. Godt kjøp.

Rapsani Reserva 1995
Tsantali Thessalia
32712 kr 136,60
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Ren klar rød. Fin syrlig duft av rips, bringebær med innslag av lær og vegetalske aromaer.
Smak: Friskt anslag, fin syrlighet og fruktighet gjennom hele kurven, balansert, fin tørrhet i finishen.
Vurdering: En tiltalende vin på den lette siden. Burgund light. Verd prisen.

Cabernet Sauvignon Agioritiko 1998
Boutari Peloponnes
Kun Horeca - ca kr 115
Eurowine
Farge og duft: Ung rød. Lett, ren og fruktig duft av røde bær.
Smak: Anslaget har god fruktighet, røde bær, bra balanse, behagelige tanniner mot slutten.
Vurdering: En fruktig vin som knapt er verd prisen.

Domaine Filiria Goumenissa 1997
Boutari Makedonia
Kun Horeca - ca kr 124
Eurowine
Farge og duft: Rød med lys kant. Svakt jordlig duft med røde bær og syltetøy.
Smak: Saftig smak med en del krydder og skog, balansert med noe stoffrikdom i finishen.
Mat: Lammretter med sjysaus.
Vurdering: Mangler litt sjarm i dag, prøv å lagre ett år. Men for dyr.

***
Kretikos 1998
Boutari Kreta
14104 kr 84,50
Basisutvalg
Farge og duft: Lys rød. Røde bær, krydder, tre og jordsmonn i duften.
Smak: Følger opp duften men tørker ut, litt lær og krydder i avslutningen.
Vurdering: Enkel vin. Verd prisen.

Cava Tsantalis 1995
Tsantali Makedonia
13584 kr 87,20
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar rød. God duft av røde bær og krydder.
Smak: Syrlig og friskt anslag, innsmigrende midtfase med de samme aromaene som i duften, balansert.
Mat: Kalv, svineretter med sødme i sausen.
Vurdering: En enkel matvin til ikke for kraftige retter. Verd prisen.

Leontios Nemea 1998
Achaia Clauss Peloponnes
Kun Horeca - ca kr 98
Prizelius
Farge og duft: Rød. Krydder, matjord og syltetøy av røde bær i duften.
Smak: Saftig anslag med de samme nyansene som i duften. Lett og grei med noe tanniner i finishen.
Vurdering: Grei vin men for enkel.

Naoussa Grande Reserve 1992/1995
Boutari Makedonia
6354 kr 120,30
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Rødoransje. Røde bær og krydder i duften.
Smak: Modent bærpreg og krydder i anslaget, noe syrer og tanniner mot slutten som det bør være.
Mat: Kokte (litt fete) retter med saue- eller lammekjøtt.
Vurdering: Litt trekk for frukten som er noe fraværende.

***-
Pelopas Nemea 1998
Achaia Clauss Peloponnes
Kun Horeca - ca kr 91
Prizelius
Farge ogduft: Rød. Litt kunstig duft med røde bær, gummi, skog, krydder og drops.
Smak: Lett friskt anslag med røde bær, blir for syrlig mot slutten.
Vurdering: Litt dominerende syrer skaper ubalanse.

Nemea 1998
Boutari Peloponnes
33280 kr 95,40
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Rød. Lett krydret duft med røde bær, jord og skog.
Smak: Lett og fruktig anslag, enkel.
Mat: Enkle og ikke for kraftige retter med kokt kjøtt.
Vurdering: Mangler litt av alt.

Boutari Cabernet Sauvignon 1998
Boutari Trifilia
Kun Horeca - ca kr 120
Eurowine
Farge og duft: Mørk rød. Noe innslag av pepper, krydder, fat og røde bær.
Smak: Fruktig anslag, ok midtfase, men den tørker helt opp mot slutten.
Vurdering: Noe ubalansert.

**+
Dioni Nemea 1997/1998
Kourtakis Peloponnes
6904 kr 84,90
Basisutvalg
Farge og duft: Klar rød. Søtlige bær, gummi og coladrops i duften.
Smak: Syrlig og skarp i anslaget, syntetisk bærpreg, litt tanniner i finishen.
Vurdering: For enkel.

Boutari Red
Boutari Hellas
Kun Horeca - ca kr 88
Eurowine
Farge og duft: Klar lys rød. Modne jordbær og syltetøy.
Smak: Bløt og lett i anslaget, men veldig tynn utover i smakskurven. Avslutter med litt for harde syrer.
Vurdering: Tørker og flater for mye ut.

Naoussa 1998
Boutari Makedonia
11325 kr 97,60
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Rød brunlig farge. Tørket bærpreg med innslag av tannlegekontor og krydder.
Smak: Veldig saftig anslag men smaken blir nesten helt borte etter anslaget.
Vurdering: Mangler mye i smaken.

Domaine Fantaxometocho Red 1998
Boutari Kreta
Kun Horeca - ca kr 135
Eurowine
Farge og duft: Lite tiltalende duft av gummi, syntetisk frukt, røde bær og krydder.
Smak: Godt bærpreg i anslaget, men så strammer vinen seg veldig inn og ender aromamessig i medisinskapet.
Vurdering: Virker ubalansert.

**
Nemea Tsantalis 1997
Tsantali Peloponnes
6177 kr 79,00
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Rød. Varm nese med røde bær, skog, krydder og drops.
Smak: Syrlig anslag, mangler fylde.
Vurdering: Syrene dominerer smaken og gjør vinen ubalansert.

Naoussa 1994
Tsantali Makedonia
40500 kr 81,60
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Rød. Kokt og litt ufriskt bærpreg i duften med innslag av bringebærsteiner og kjøttkraft.
Smak: Det samme i smaken. Syrene dominerer gjennom hele kurven.
Vurdering: For gammel.

*
Makedonikos Topikos Oinos 1997
Tsantali Makedonia
Kun Horeca
Engelstad
Farge og duft: Mørk klar rød. Treaktig duft med innslag av grønne planter og jord.
Smak: Syrlig og skarp i anslaget, spiss og ubehagelig.
Vurdering: To flasker prøvet.

Cuvée Maison 1999
Domaine Hatzimichalis Makedonia
11970 kr 100,00
Basisutvalg
Farge og duft: Ung rød. Ren bærpreget nese med vegetalt innslag.
Smak: Spisst og syrlig anslag, syrene dominerer hele veien.
Vurdering: Ubalansert, mangler frukt.

Dessert

***+
Samos

Kourtakis Samos
6747 kr 76,00 (50 cl)
Stenberg & Blom
Farge og duft: Brungyllen. Moden tørket muscatduft.
Smak: Søtlig anslag med innslag av søtlig frukt, krydder, honning, behagelig fylde,
Mat: Bær- og fruktbaserte desserter.
Vurdering: Må serveres godt avkjølt for å beholde friskheten.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her