Tester

Beaujolais nouveau 2019

I dag er polhyllene fylt opp med årets nye vin. 31 viner testet

I dag er polhyllene fylt opp med årets nye vin. 31 viner testet

Men det er likevel nok av forfriskende og lettdrikkelig vin blant årets beaujolais nouveau som er på plass i polhyllene torsdag 20. november kl 10.
Aase E. Jacobsen
21 November 2019 - 09:33
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Det er all grunn til å sette pris på hvert glass vin fra Beaujolais i år, eller bojonovo som er klengenavnet til denne stadig mer populære vinen, for innhøstet volum er redusert med 25-30 prosent. Årsaken er at området ble rammet først av frost, så av tørke - nedbøren var halvparten av 2018 som også var et tørt år. Det som var aller verst var haglbygene i slutten av august. Den rammet Beaujolais-Villages aller hardest, det er denne delen av regionen som gir lagringsdyktig beaujolais.

Dette er selvsagt dårlig nytt for regionens produsenter som opplever kraftig etterspørselsøkning. Bakgrunnen for det er at vinstilen dekker behovet for på den ene siden saftige rødviner med moderat alkohol, og på den andre rødviner som erstatter burgundere som er inne i en oppadgående prisspiral.

At beaujolaisvinene vil øke i pris når 2019-årgangen kommer på markedet utover 2020, må derfor forventes. 

I mellomtiden kan vi glede oss over den første smaken av Beaujolais anno 2019 som fortsatt er gunstig priset.

Det varme været til tross, var innhøstningen ikke spesielt tidlig. Kombinert med at den tredje torsdagen i november faller slik den gjør i år, rakk vinene dessuten å gjære ferdig i tide. Selvsagt er det mye ferskpreg, og innimellom godtepose- og banantoner, men også mye god og seriøs beaujolais nouveau.

De beste kjennetegnes av at de enten er ufiltrerte, laget uten tilsetning av svovel, og/eller av druer fra gamle vinstokker. Dette har gitt et veldig solid preg over årets nouveau-topp i den forstand at dette er viner som trenger mat med mye smak, som gode kjøttretter, pasta med kjøttsaus eller pølser, viner som bør helles i en karaffel, serveres i romslige glass eller som også holder i flere år. Jeg har lest negative kommentarer til denne trenden, kritiske røster mener at det bryter med selve ideen bak, men der er i hvert fall jeg uenig og glad for at årets første vin er av så høy kvalitet som vi ser her.

Sammenlignet med den fantastiske 2018-årgangen som får full pott, får 2019 fire på  på en skala fra 1-5. 

Slik var beaujolais nouveau 2018 

Hvis du har tenkt deg på vinbar i Oslo de nærmeste ukene, kommer Einer, Bar Lardo og Eff Eff til å ha beaujoloais nouveau fra Le Grappin på tapp i år som i fjor.

På neste side finner du de 31 vinene som er testet listet etter poeng

NB Siden vinene er i tilleggsutvalget og ikke mulig å bestille, vil de står som utsolgt i vår polliste.

Her ser du hvilke butikker som har tatt inn hvilke viner

Slik er testen gjennomført:

Vinene er smakt av Aase E. Jacobsen på Vinmonopolets smaking av årets beaujolais nouveau den 13. november, med noen få unntak.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her