Det er ikke lenger den hvite tequilaen som er gangbar, skal vi tro det svenske bladet Gourmets oversikt over hva (de svenske) trendsetterne innen mat og drikke foretrekker. Nei, fatlagret skal det være, og helst
Cuervo Especial Reposado Tequila (209). Brun tequila er nå på vei til å overta for hvit tequila også i blandede drinker.
Det er først etter to til seks måneder i fat at den ekte tequila-smaken kommer frem. Margaritaen får en helt annen fylde og karakter med fatlagret tequila. Det er dessuten på tide å rydde en misforståelse av veien. Tequila lages bare i området rundt byen med samme navn og er aldri laget av kaktus. Derimot av blå (azurro) agave som faktisk tilhører liljefamilien rent botanisk.
|
For å kunne kalle et produkt tequila må 51 prosent av sukkeret stamme fra agave. Denne planten dyrkes over store arealer og trenger 8-10 år for å bli takandes. I løpet av denne tiden barberes plantene ned med jevne mellomrom. Den tøffe jobben utføres av barske landarbeidere, jimador, med sylskarpe machetekniver. De avkuttede bladene brukes som gjødsel. Trimmingen gjøres både for at ikke planten utvikle nye skudd, slik at "frukten" blir størst mulig, men også fordi bladspissene er svært skarpe og lett skader de som arbeider i markene. Før høsting barberes nok en gang. Selve frukten, piña, veier 40-60 kilo. Den fraktes til fabrikken hvor den dampkokes i 36 timer for deretter å avkjøles. I denne prosessen omdannes stivelse til sukker som er nødvendig for å utvikle alkohol. Agave-piñaen hakkes i biter, tilsettes vann og settes til gjæring i tre dager. Deretter destilleres væsken to ganger. Den klare væsken som holder 70 prosent tynnes ut med destillert vann.
Nå er råspriten klar for å transformeres til tequila. Og det er stort sett denne nordmenn, i motsetning til andre folkeslag, har tyllet i seg. Finishen får tequila altså i store, velbrukte, amerikanske fat. Og tre firedeler av Cuervos produksjon er brun tequila. Til forskjell fra annet brunt brennevin, slutter imidlertid tequila etter relativt kort tid å utvikle seg i fat. Tre år er stort sett grensen. Derfor er José Cuervos supertequila, Reserva de la Familia, satt sammen av en rekke tequilaer med minimumsalder på tre år, og selges til samme pris ($ 85) som langt eldre cognacer. Den er dessuten laget 100 prosent av agave. Smaken er derfor mer utpreget og kan, rent konseptmessig, sammenlignes med single malt whisky. Langt mer tilgjengelig er den ett år gamle 1800 Añejo som er lagret i 100-liters franske eller amerikanske eikefat samt brukte sherryfat. Et spennende bekjentskap og en god introduksjon til brun tequila: Kraftig tequiladuft, bløtt anslag, fin fruktighet og behagelig krydderpreg. 1800 lanseres i år også som ren agave tequila under navnet Reserva Antigua.
I USA, hvor tequila er hotter than ever, har den spesielle 1800-flasken inspirert til følgende sport: Snu flasken på hodet. La korken fylles opp. Ta den raskt av i det flasken snus igjen og server. For dem som liker å innta alkoholholdig drikke i litt mer avslappede former, er Mexican Coffee et bedre alternativ: Fyll god, sterk kaffe, gjerne espresso, i en kopp. Topp med 4 cl 1800. Fyll opp med steamet melk eller legg på et lokk av pisket krem. En friskere drink er lime shot. Press saften ut av en halv lime, dypp i salt, hell Cuervo Gold i og server. Ingen oppvask, og ekstra oppmerksomhet i baren.
José Cuervo er noe så unikt som ett av de aller eldste produksjonsselskapene på hele det amerikanske kontinent. Allerede i 1758 ble bedriften etablert da Don José de Cuervo fikk eiendommer og retten til å dyrke agave av spanskekongen. I 1995 kunne Cuervo feire 200 år sammenhengende tequilaproduksjon. I dag er bedriften desidert største tequilaprodusent med 45 prosent markedsandel som tilsvarer 60 millioner liter årlig.
Margarita er den mest kjente tequiladrinken og stammer fra tropeparadiset Acapulco, Mexico, ved slutten av 40-tallet. Skaperen, Margarita Sames, levde her et hektisk partyliv sammen med sin ektemann. Hun fikk idéen til drinken da hun var på jakt etter en ny, forfriskende drink å servere sine gjester. Fordelen med drinken var i følge Margarita selv at den kunne hun nyte flere av uten å bli beruset. Det er ofte Margaritas nylig avdøde mann som har fått æren for drinken. Han bidrag var stort sett at han navnga den, og sikkert satte stor pris på den.
Artikkel oppdatert 26. juli 2002.
Fremgangsmåte
Hell tequila, limesaft og evt. sukkerlake i et ølglass, fyll opp med øl.